Спікерка Саейми Латвійської Республіки Дайга Міеріня.

Ця країна прийняла рішення про конфіскацію майна російської федерації та очолила так звану коаліцію дронів. Підтримку дружнього нам народу ми відчуваємо від урядових та волонтерських організацій, і така допомога з боку Латвії є надважливою, тому що вона служить прикладом для інших країн. Такі акценти розставила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час брифінгу, який відбувся в межах робочого візиту на Чернігівщину латвійської делегації на чолі зі Спікеркою Саейми Латвійської Республіки Дайгою Міерінею.

Це не перший візит латвійської делегації на Чернігівщину, але не зі Спікеркою Дайгою Міерінею. Це був її перший офіційний візит до нашої країни. Така увага до області пов’язана передусім із тим, що Латвія обрала Чернігівщину таким собі підопічним регіоном для допомоги. За рахунок латвійських коштів тут зводять модульні будинки для цивільних людей, які втратили в цій війні своє житло, створюють центри психологічної допомоги населенню, відновлюють садочки та школи.

Латвійці дуже ретельно стежать за новинами, які стосуються України, і зокрема Чернігова, зауважила Дайга Міеріня. Але, за її словами, неможливо порівняти те, що бачиш із телевізійного екрана, з живими відчуттями людей, які розповідають про все, що довелося пережити тут, на місці. «Ми можемо загоїти шрами фізичні й вилікуватися, але шрами в душі залишаться надовго», — зауважила вона. Політик розповіла, що народ та уряд Латвії не випадково обра-ли саме Чернігівщину для своєї підтримки. «Тут наші друзі, й ми можемо робити це від усієї душі й від серця», — зауважила Спікерка латвійського парламенту.

Під час брифінгу Дайга Міеріня закцентувалася на позитивних моментах, які змогли побачити на Чернігівщині члени делегації. Наприклад, вона розповіла про відкриття Денного центру для реабілітації «Жіночий хаб святої Ольги». «Це дуже важливо, бо життя триває і війна й досі триває, — зазначила вона. — Ми справді захоплюємося українським народом, який, незважаючи на всі жахіття війни, продовжує боротися, відновлювати інфраструктуру і здійснювати героїчні вчинки кожного дня. Можу лише ще раз засвідчити, що наша допомога українцям не закінчиться».

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила на тому, що Україна нині отримує від Латвії різносторонню допомогу. «Це допомога військова, гуманітарна й безпекова. Вона надходить і від волонтерських фондів, і від громадських організацій, і від уряду, і від парламенту», — підкреслила політик. Таку допомогу, за словами

Віцеспікерки, можна розділити на дві складові — почуття справедливості та здорового прагматизму. «Коли ми говоримо про справедливість, то йдеться про те, що Латвія була однією із перших країн, які визнали російську федерацію країною-терористом. І нині говорить про це на всіх міжнародних майданчиках, — підкреслила Олена Кондратюк. — Ця країна далі адвокує Україну в міжнародній політиці, в тому числі й у переговорах про вступ до ЄС та НАТО. Латвія очолила коаліцію дронів. Військова допомога, яку здійснює Латвія, є надважливою, тому що вона служить прикладом для інших країн. Якби всі наші союзники виділяли нам на допомогу стільки відсотків ВВП, як нині виділяє Латвія, повірте, ми напевно вже давно перемогли б у цій війні».

А проявом здорового прагматизму Віцеспікерка назвала саме зосередженість на допомозі конкретному регіону.

Олена Кондратюк особисто від себе подякувала латвійським колегам за останню резолюцію, яку прийняв їхній парламент і яка стосується засудження депортації українських дітей та закликає повернути їх додому. А також повідомила, що Латвія стала першою країною Євросоюзу, яка, слідом за Канадою, прийняла рішення про конфіскацію майна російської федерації. «Ми за це дуже вдячні і сподіваємося, що інші країни СЄ будуть розуміти, що, окрім заморожених активів, є й інші ресурси, які можуть бути використані на користь України», — зауважила заступниця глави парламенту.

Такі візити дуже важливі, адже дають нашим партнерам бачити, куди виділяються кошти, переконана Олена Кондратюк. П’ять мільйонів євро виділив бюджет Латвії нам на допомогу у відновленні Чернігівщини. Частина цих коштів пішла на створення саме того рекреаційного центру для жінок, на відкритті якого й побувала латвійська делегація.

А також на відбудову садочка № 19, який парламентарії дружньої нам країни теж могли побачити на власні очі під час цього візиту. Відповідаючи на запитання журналістів, Дайга Міеріня зауважила, що надалі особливу увагу Латвія приділятиме саме відновленню дитячих садочків та закладів освіти, а також лікарень та об’єктів соціальної інфраструктури. За словами начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса, нині в регіоні вже відновлено 80 відсотків навчальних закладів. Усього їх було пошкоджено понад 140. 20—25 із них у процесі відновлення або все ще потребують його. Утім, тепер виникає інша проблема — облаштування сховищ у навчальних закладах. «Коли будувалися школи, ми точно не готувалися до того, що діти перебуватимуть там в укриттях. Ми планували великі класи і великі вікна, але точно не думали про великі укриття, в яких можна було б проводити навчальний процес». Про це, зокрема, йшлося на нараді з питань подальшого розвитку допомоги, співпраці та взаємодії, яка відбулася в Чернігівській обласній військовій адміністрації у рамках візиту латвійської делегації. Також говорили і про подальше розмінування території Чернігівської області.

Латвійські партнери вже працюють за на-прямом гуманітарного розмінування, і це теж дуже важливо, наголосив В’ячеслав Чаус і подякував за всю допомогу, яку вже отримав регіон від Латвії і яку поки що тільки обговорюють.

Беззаперечно, найбільшою емоційною точкою під час візиту латвійської делегації стало відвідування села Ягідне, що на Чернігівщині. Тут парламентарії мали можливість на власні очі побачити наслідки окупації, поспілкуватися з мешканцями, які протягом місяця на початку широкомасштабного вторгнення, були замкнені у шкільному підвалі. Ці люди були на межі смерті, але вижили, залишилися без даху над головою, але відновлюють своє житло, бачили смерть, але відроджують життя у своєму рідному, звільненому від окупації, селі.

«Отут на такому стільці я просидів майже місяць, — каже вже немолодий Іван Петрович. — Коли все затерпало, то міг піднятися. Але вбік ногу поставити вже не міг, бо там була інша людина». Разом зі своїми односельчанами він опинився в шкільному підвалі на початку весни 2022-го. У невеличкій кімнаті їх було 170 душ. Найменшому в’язню, який перебував без повітря і світла, було півтора місяця. Із їжею теж було непросто. У добрі часи, коли кільком людям можна було приготувати хоч щось для всіх, кожному діставалося щонайбільше пів паперової склянки поживи. «Одна склянка на двох», — показує власне одну зі звичайних паперових склянок, яких і досі повно в підвалі, очільниця Іванівської громади Олена Швидка. Спочатку в підвальних приміщення було холодно, розповідає фельдшерка Людмила Кадуха. Потім зібрався конденсат і стало дуже задушливо. Діти задихалися від кашлю, старшим людям було буде важко, але на двір не дозволяли вийти нікому. Траплялося, просто в цих кімнатах люди й помирали.

Тоді їх передавали над головами інших... Важко уяви-ти, що пережили ці люди. Вони розповідають про все це й досі не стримуючи емоцій, наче з кожним словом їхній тягар пам’яті трохи легшає. Їхнє горе розділяють, у тому числі, й члени латвійської делегації.

Нині школа стоїть порожня. Діти, які зараз майже всі повернулися додому, навчаються в сусідньому селі — в ці стіни повертатися ніхто не хоче. Тут планують зробити музей.

Уже оголошено архітектурний конкурс, і буквально днями очікують на його результати. Загалом у селі було зруйновано вщент 16 хат. Сім уже відбудували за латвійські кошти. Нині за допомогою Латвії встановлюють ще шість модульних будинків. Кілька будинків потрапило в урядову програму з відновлення, зазначає Олена Швидка. Селяни розповідають, що разом із хатами в них згоріло все попереднє життя: всі заощадження, сімейні цінності, фотографії. Але вони готові відроджуватися з попелу. А латвійські друзі готові їм у цьому допомагати.


Підвал катівні у школі села Ягідне Чернігівського району.

Село Ягідне, Чернігівський район.


Триває відбудова приватного будинку в селі Ягідне за участю Латвійської Республіки.

Під час зустрічі делегації Латвії з Чернігівською обласною військовою адміністрацією.


Відкриття Денного центру «Жіночий хаб святої Ольги».


Ознайомлення з роботою дитячого навчального закладу №19, м. Чернігів.


Під час зустрічі із представниками ДСНС.
Позує легендарний пес-сапер Патрон.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.