Зокрема, про виборчі процеси та сучасні виклики на шляху до головної мети всього українського народу — Перемоги.
Говорячи про євроінтеграцію, Олександр Корнієнко наголосив, що закони треба імплементувати так, аби не зупинити прогресивні норми в українському законодавстві: «Щоб ми не втратили свою законодавчу самобутність».

Вибори. Перший віцеспікер переконаний, що обговорювати проведення перегонів потрібно вже зараз, щоб забезпечити якісний виборчий процес після завершення російсько-української війни. Підготовкою відповідного законодавства, за його словами, може займатися профільний парламентський комітет, чи робочі групи на майданчику комітету, чи делеговані фахівці з кожної політичної сили в мультифракційних групах. Крім того, в консультаціях по виборчих темах мають брати участь не лише асоціації органів місцевого самоврядування, а й профільні організації.

Перший заступник Голови Верховної Ради поділився, що тривають і консультації з партнерами на міжнародних майданчиках, зокрема в страсбурзькому форматі. Бо проведення повоєнних виборів вимагатиме значних ресурсів: організаційних, фінансових, юридичних. «Треба буде змінювати закон і встановлювати нові тимчасові правила», — зауважив О. Корнієнко і уточнив, що буде не один, а кілька законодавчих актів.

Крім того, треба провести глибоку суспільну дискусію — що буде з виборчими правами на деокупованих територіях.

«Час легких рішень минув, — поділився він і додав: — Народним депутатам доведеться ухвалити багато важких, але потрібних для країни рішень, аби зберегти Україну та її суверенітет».

Армія. Олександр Корнієнко зазначив, що в умовах повномасштабного вторгнення маємо робити все, щоб підсилювати армію і підвищувати її престиж. І більше комунікувати з цього приводу у суспільстві.

Він нагадав, що виступив співавтором норми, щоб 10% від сплаченого ПДФО військовослужбовцями конкретної військової частини поверталися.

«Один із способів класичного формування еліти — з армії. В нас армія в широкому сенсі з’явилася два роки тому. До цього вона 10 років формувалася. І зараз ми бачимо, що до війська є довіра», — наголосив він.

«Я хотів би, щоб Україна, яка перемогла, була успішною країною. З безпекою, економікою, з бажанням тут жити не лише українців, а й гостей, які нам допомагали б», — зазначив Олександр Корнієнко і висловив сподівання, що Україна перебуватиме на вищих позиціях світових рейтингів.