Народні депутати Інна Совсун («Голос») (на знімку в центрі) та Роман Грищук («Слуга народу») (на знімку ліворуч) обговорили з міністром освіти Оксеном Лісовим (на знімку другий праворуч) та його заступниками питання об’єднання уроків «Захисту України» для дівчат і хлопців.

«Дівчат мають вчити поводитися зі зброєю та керувати дронами, а хлопців — надавати домедичну допомогу. Адже, як кажуть дівчата, «ми теж хочемо вміти стріляти». Діти мають розуміти, як реагувати в умовах надзвичайних ситуацій, знати основи топографії, вміти орієнтуватися на місцевості», — повідомила І. Совсун у Фейсбуці, додавши, що це далеко не все, що треба змінити в програмі.

За її словами, потрібно оновити весь підхід до викладання, і замість годин стройової підготовки давати ті знання й навички, які потрібні для ефективного захисту України. «Ба більше — мало просто змінити програму. У нас бракує вчителів і вчительок, які можуть толково й цікаво вести цей предмет, бракує обладнання для таких уроків», — наголосила вона, зауваживши, що цей клубок проблем треба розплутувати, акцентувавши на певному прогресі у цьому питанні.

«Моя робота як депутатки — допомагати об’єднуватися гарним людям і спільно діяти для розв’язання проблем. Так, наприклад, кілька місяців тому ми почали на цю тематику спілкуватись із фондом Victory drones. І зараз у рамках пілотного проєкту вони вже навчають дітей однієї з громад на Київщині базових навичок роботи з дронами», — повідомила депутатка. Крім того, вона розповіла про вивчення досвіду викладання «Захисту України» на базі окремих центрів військово-патріотичної підготовки, куди діти мають змогу приїжджати на уроки раз на місяць та займатися весь день. У позакласний час там можуть працювати гуртки та проводити тренінги з підготовки цивільного населення.

«Такі центри є в кількох громадах, і цей досвід дуже успішний — в них централізовано можна забезпечити й належний рівень обладнання (тири, форма, макети для надання домедичної допомоги, спорядження для занять із самооборони), і кваліфікованих вмотивованих вчителів, які викладатимуть тільки цей предмет (а не вчителі фізкультури чи трудового навчання, яким бракує годин для повної ставки)», — зауважила І. Совсун.

Тож коли в грудні 2023 року Міносвіти виділило кошти на покращення викладання предмета «Захист України», додала вона, вже були ідеї та розуміння, як найкраще організувати процес, аби субвенція дала найкращий ефект. «Дуже втішена, що підхід викладання на базі окремих центрів підтримує й Міносвіти», — повідомила депутатка. А ще розповіла, як нещодавно спілкувалася з учителем, який з командою створював подібний центр і горить ідеєю, щоб до захисту України ставилися серйозно. Він, за словами парламентарія, розповів, що зустрів у Бахмуті трьох своїх учнів, яких навчав у 2017 році. Його уроки «Захисту України» вплинули на їхнє бажання пов’язати життя з військовою справою.

«Ми маємо зі школи закласти дітям правильні цінності й дати необхідні навички», — переконана І. Совсун.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Інни Совсун у Фейсбуці.