Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на панельній дискусії щодо воєнних злочинів, геноциду та депортації дітей, яка відбувалася в межах програми Deciding Your Tomorrow під час щорічного всесвітнього економічного форуму в Давосі.

«Депортація навіть однієї української дитини — це геноцид, — наголосив політик у своєму виступі. — Лише за офіційними даними нині маємо понад 19 тисяч депортованих або примусово переміщених. Справедливість після та під час війни — це так само важливо, як дати зброю країні просто зараз. Якщо не буде достатньо зброї — перемогти важко. росія спробує воювати з іншими територіями».

Якщо не встановити правильні механізми відповідальності, то тортури можуть продовжуватися по всьому світові, наголосив Перший Віцеспікер. «Ворог викрадає наших дітей, змінює їхню ідентичність, використовує пропаганду. Використовує оптимістичну риторику, щоб приховати реальну мову тортур, які вони здійснюють», — аргументував він.

На своїй сторінці у Фейсбуці, розповідаючи про виступ у Давосі, Олександр Корнієнко наголосив на тому, що нам необхідно притримуватися та виконувати стратегічний план дій Президента Володимира Зеленського «Bring Kids Back UA», щоб повернути дітей додому. І реалізувати пункт Формули миру щодо звільнення всіх полонених і депортованих — дітей і дорослих, військових і цивільних.

Серед наших можливостей — використання різних міжнародних майданчиків, щоб просувати відповідне питання, наголосив політик. «Зокрема, мої колеги з парламенту працюють у ПАРЄ, — йдеться в повідомленні. — Під час останньої Асамблеї МПС в Анголі ми провели виставку про депортацію дітей та пов’язані воєнні злочини».

Перший заступник глави парламенту розповів, що в тематичній панельній дискусії також взяв участь батько трьох дітей, депортованих із Маріуполя, Євген. Поруч із ним сиділа Саша, яку викрали окупанти і яку змогли повернути в сім’ю. Та Гліб — захисник Маріуполя, який був у полоні. «Це наші люди, українці, які зазнали великих страждань, від історій яких стає боляче всім. Заради них ми боремося. Заради них ми прагнемо відповідальності. Бо ніхто у світі не має права забирати чи нищити життя», — зауважив Олександр Корнієнко. «Світ має бути безпечним, і в наших силах унеможливити повторення цих жахів», — резюмував він.

Підбиваючи підсумки роботи міжнародного економічного форуму, Перший заступник Голови Верховної Ради зауважив, що ми маємо бути єдиними у боротьбі проти тотального зла. На цьому майданчику українські представники говорили про те, що необхідно для справедливого та безпечного світу, зазначив він. У цьому контексті Олександр Корнієнко зацитував слова Президента Володимира Зеленського: «І ми, всі ми, сьогодні — навіть більше, ніж учора — повинні інвестувати в наближення миру — миру справедливого й стабільного».

«Діяти. Тут і зараз. Ухвалювати сильні рішення. Надавати військову підтримку. Запроваджувати санкції. Створити спеціальний трибунал. Реалізувати Формулу миру. Реальні кроки, що здатні зупинити машину війни», — акцентував Перший заступник глави парламенту. Він розповів, що під час щорічного українського сніданку в Давосі говорили про захист життя та свободи в нашій країні. Адже саме Україна зараз стоїть за демократичні цінності, бореться за світовий порядок і безпеку, зокрема європейського регіону.

«Хочу сказати як батько трьох доньок. Ті, хто виховував дітей, напевно, знають, як швидко летить час і не встигаєш за тим, як вони ростуть. Але за останні два роки наші діти виросли набагато сильнішими, ніж їхні однолітки в Європі. І хтось з українських дітей подорослішав швидко, а хтось одразу постарів від того, що їм довелося побачити та пережити», — йдеться у повідомленні, розміщеному на фейсбук-сторінці Олександра Корнієнка. «Я прихильник західного шляху України. Як і 75% населення зараз, — пише він. — Звернувся до міжнародної спільноти із закликом не дати нам приводу розчаруватися в західному світі й не дати жодного шансу росії виграти, а нам програти».

Вл. інф.

Фото зі сторінки Верховної Ради у Фейсбуці.