До уваги береться думка фахівців із різних сфер, щоб сформувати комплексне бачення того, чого власне не вистачає державі й кожному її мешканцю. За такого підходу, звісно, враховують і думки та інтереси тих, хто покинув Україну. Це дасть нам змогу відбудувати потужне міцне утворення — державу Україна, переконана народний депутат від фракції «Слуга народу» Тетяна Циба (на знімку).

Під час презентації дослідження «Аналіз міграційної політики держав: орієнтири для України», яка відбулася в «Укрінформі», Тетяна Циба запевнила в тому, що влада чує науковців і у своїй роботі послідовно спирається на їхні дослідження та аргументи. «Це звична ілюзія, що влада не хоче розуміти, що відбувається, — наголосила вона. — У нас справді є трохи вирвані з контексту бачення — хтось щось іноді реєструє в парламенті не дуже зрозуміле суспільству. Але насправді маємо рух у правильному напрямку. Тому, що державна політика в будь-якій сфері має будуватися на ґрунтовних дослідженнях, визначенні стратегічних цілей і пріоритетів. Це розуміння нині є. Просто в такій великій системі, як державне управління, воно не так швидко впроваджується, і це не одразу помітно».

Під час презентації Тетяна Циба погодилася із твердженням, що нині влада є найбільшим роботодавцем у сільській місцевості. За її словами, війна показала: найстабільніший рівень зарплат тепер мають вчителі, лікарі, державні службовці. Тобто ті працівники, які працюють на державу. «Люди, котрі працювали в бізнес-структурах, побачили, що держава може гарантувати певну стабільність, — каже вона. — І напевно це є відповіддю на запитання, чому зараз усі хочуть співпрацювати з державою і виходять на білу зайнятість». Таку практику точно треба продовжувати під час налагодження міграційної політики, переконана народний депутат.

Водночас, за словами Тетяни Циби, визначальним фактором для того, щоб наша міграційна політика була успішною, є безпека. «Хоч би що ми вигадували, хоч би які обіцяли зарплати, ніхто не повернеться і не буде тут працювати, якщо є ймовірність, що будь-коли на голову може щось упасти», — каже вона. Наголошує парламентарій і на тому, що маємо перебудувати наші заклади охорони здоров’я та реабілітації так, щоб покращити до них доступ. Необхідні зміни й у сфері надання соціальних послуг для населення. Це дасть змогу людям доїжджати на роботу з маленьких сіл у більші міста, залишати на час денної зайнятості під належним доглядом дитину чи особу з інвалідністю. Нині багато людей, які могли б бути залучені до роботи, мусять сидіти вдома і доглядати за своїми близькими, каже Тетяна Циба. Із покращенням соціальних послуг ці людські ресурси вивільняться і можуть бути залучені в економіку. А ще політик вбачає потенціал у залученні до роботи жіноцтва.

Народний депутат звернулася до науковців із проханням проводити якомога більше досліджень і ділитися їх результатами із представниками влади. «Точно кажу, що влада на різних рівнях все-таки вас чує», — запевнила вона.