Про це повідомляє «Європейська правда».

Традиційно, за правилами ПАРЄ, президента обирають на дворічний період за принципом ротації між політичними групами. Останні два роки, у тому числі під час виключення рф з організації навесні 2024 року, ПАРЄ очолював представник Нідерландів, лівий політик Тіні Кокс.

Теодорос Русопулос – грецький депутат, що донедавна очолював міграційний комітет ПАРЄ і був прихильним до України у рішеннях. Він обіцяє продовжувати цю політику. «Під час мого президентства Україна та жахливі злочини, вчинені під час вторгнення, будуть моїм головним пріоритетом», – заявив він. Також пріоритетами президента ПАРЄ, за його словами, стануть питання штучного інтелекту та кліматичних змін/довкілля.

Коментуючи це рішення асамблеї під час брифінгу голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марія Мезенцева нагадала, що два роки тому всупереч усталеним у ПАРЄ нормам було кілька кандидатів на посаду президента (балотувалася у тому числі й вона). Метою висунення інших кандидатів було показати незгоду з обранням Тіні Кокса на посаду президента, бо він на той час проводив проросійську політику. Проте усе змінилося з початком повномасштабної агресії росії.

«Після 24 лютого він (Тіні Кокс – Ред.) провів колосальну роботу. Вона настільки потужна, що навіть не можна порівняти з президентами інших організацій, які в принципі копіювали наші рішення і підтримували їх таким чином», – резюмувала роботу Тіні Кокса Марія Мезенцева.

Водночас вона нагадала, що під час сесії ПАРЄ також буде обрано нового Верховного комісара з питань прав людини.

 

«Ми раді, що зараз проходять ці вибори, адже вважаємо, що можна було б трошки активніше використовувати цей мандат. Звісно, комісар або комісарка у майбутньому не зможуть поїхати до росії, але зможуть активно співпрацювати із Червоним хрестом, наприклад, з питань цивільних полонених, військовополонених і наших депортованих діток», – висловила сподівання голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ.

Нагадаємо

Цього тижня у Страсбурзі проходить зимова сесія ПАРЄ, у якій бере участь українська делегація.

Фото зі сторінки PACE у соцмережі Х.

Фото зі сторінки Марії МЕЗЕНЦЕВОЇ у Фейсбуці.