Члени української делегації у ПАРЄ Олена Хоменко (ліворуч), Євгенія Кравчук (у центрі) та Марія Мезенцева (праворуч).

Голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марія Мезенцева розповіла, що порядок денний зимової сесії активно насичений питаннями, пов’язаними з Україною:

«Резолюція «Становище дітей України» є центральною темою цієї сесії. Було вирішено, що асамблея проведе термінові дебати й проголосує вже другу резолюцію (перша була в жовтні 2023). Перша Леді відкриє дебати зверненням зі столиці онлайн. Це важливий результат роботи багатьох інституцій та ініційованого (очолюваного народною депутаткою – Ред.) Оленою Хоменко спецкомітету з питань українських дітей, які знаходяться як на території держав-членів Ради Європи, так і тих, хто є внутрішньодепортованими всередині нашої держави й, звісно, незаконно депортованих дітей до росії». 

Також Марія Мезенцева розповіла про проект резолюції «Звинувачення щодо систематичних катувань та нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження чи покарання в місцях ув’язнення в Європі». Стосовно цього документа, за її словами, члени делегації подали правки щодо цивільних полонених, військових полонених, яких росія тримає як на своїй, так і на тимчасово окупованих територіях.

Третій документ, який розглядатиме ПАРЄ стосовно України – проект резолюції «Глобалізація під час кризи та війни: Роль ОЕСР (Організації з економічної співпраці та розвитку) після агресії рф проти України».

За інформацією Марії Мезенцевої, політичний комітет асамблеї також розгляне перший текст документу «Підтримка реконструкції України»,  у ньому розглядається можливість питання використання заморожених активів агресора.

Комітет рівності та редискримінації, який очолює Марія Мезенцева, розгляне тему «Становище нацменшин в Україні» за участі експертів та віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної.

Крім того, за інформацією М. Мезенцевої, наша делегація також підготувала: виставку щодо депортованих дітей росією «Непочуті голоси українських дітей» та конференцію щодо санкцій проти рф «Важливість санкцій в побудові глобального миру».

Фото зі сторінки Марії МЕЗЕНЦЕВОЇ у Фейсбуці.