Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив народний депутат від фракції «Слуга народу», голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (на знімку).

За словами політика, уряд зосередиться, зокрема, на спрощенні процедури припинення права власності на знищений об’єкт, покращенні взаємодії органів влади щодо обміну інформацією та встановленні алгоритму оскарження дій комісій, які приймають рішення про компенсації. Таких комісій працює вже 420. Урядовці мають намір також подбати про оновлення порядку нарахування коштів та їх використання на будівництво приватного, садового або дачного будинку.

Програму єВідновлення в Україні запущено вісім місяців тому. «Це інструмент, завдяки якому держава виділяє компенсації за пошкоджене житло, надає можливість придбати за виділені кошти необхідні матеріали і замовити відповідні ремонтні роботи та послуги для його відновлення, а також формує сертифікати на придбання житла в разі його повного знищення», — нагадує у своєму повідомленні Данило Гетманцев.

Підбиваючи підсумки реалізації програми на цьому етапі, народний депутат надає такі цифри. Упродовж восьми місяців подано понад 67 тисяч заявок із приводу компенсації за пошкоджене житло. За 35 тисячами заявок уже проведено виплати. Власники пошкодженого житла загалом отримали 3,2 мільярда гривень на його відновлення. Стосовно компенсації за знищене житло (так званий другий етап єВідновлення) зареєстровано майже 8,7 тисячі заявок. Уже згенеровано понад дві тисячі житлових сертифікатів на загальну суму майже 3,7 мільярда гривень. Ще 629 сертифікатів заброньовано — триває процес оформлення права власності на обране житло. А 95 родин уже стали власниками нового житла за сертифікатами.

Вл. інф.