«За» документ проголосували 85 присутніх у залі депутатів, жоден не висловився проти.

Доповідачем із цього питання виступила віцепрезидента ПАРЄ, народна депутатка України Олена Хоменко, а співдоповідачем – представниця Італії Сандра Зампа.

Перед обговоренням теми «Ситуація щодо дітей України» перед асамблеєю виступила перша леді Олена Зеленська. Вона нагадала історії дітей, які після тортур таки змогли повернутися в Україну. Зокрема, перша леді розповіла ПАРЄ про Богдана Єрмохіна, який вижив у Маріуполі, а потім ледь не потрапив до лав російської армії; Сергія з Куп’янська, який пережив так звану яму – це коли окупанти примушують тебе викопати яму, залізти до неї, а потім стояти у ній під прицілом автомата; 11-річного Дмитра, який тепер живе у Києві з тіткою, а його мати залишається у полоні. 

Ці та інші історії українських дітей сильно вразили депутатів. Серед виступів під час дискусії з приводу проекту резолюції не було жодного, хто виступив би проти такого документу. Ба більше, дуже часто звучало слово «шок» відносно дій російських окупантів.

«Важливий документ, який є ще одним кроком до покарання та настання відповідальності за злочини росіян проти українців. Викрадання наших дітей, незаконне вивезення, а також усиновлення в російські родини – це примусове знищення української ідентичності», – заявив народний депутат, голова комітету з міграції, біженців та переміщених осіб ПАРЄ Олексій Гончаренко. 

Резолюція серед іншого заохочує усі країни-члени Ради Європи задля допомоги українським дітям брати активну участь у програмах відновлення нашої держави, підтримувати програми для психологів та лікарів, допомогти покрити освітні потреби українських дітей, як то брати активну участь у відбудові шкіл та дитсадків; створювати умови в інших країнах для культурного розвитку наших дітей.

Фото: стопкадри з прямої трансляції та зі сторінки Марії Мезенцевої у Фейсбуці. 

На знімку: Олена Хоменко (у центрі) та Сандра Зампа (праворуч).