Народний депутат, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко (на знімку) взяв участь у круглому столі «Розширення можливостей отримання медичної допомоги військовослужбовцями, ветеранами та їхніми родинами». Учасники заходу, що відбувся в «Укрінформі», обговорили механізми підвищення ефективності отримання медичних і соціальних послуг військовослужбовцями та їхніми родинами.

У цьому контексті йшлося про надання медичних послуг військовослужбовцям, ветеранам та їхнім родинам недержавними медичними закладами. Щоправда, це питання поки що не врегульовано на законодавчому рівні. З огляду на це приватний медичний сектор і виступив ініціатором законодавчих змін, а також змін до урядових постанов для того, щоб було «знайдено точки дотику і можна було швидко впоратися із прогалинами, які виникають під час їхньої роботи».

Так, президент Асоціації Благодійників України, голова Наглядової ради Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» (Медичний центр NOVO) Олександр Максимчук, запропонував внести зміни до двох чинних законів.

«Ми розуміємо, що провести закон через парламент, — це мінімум півроку, тому вирішили запропонувати зміни до вже чинних законів. Ідеться про закони «Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Обидва закони було прийнято на початку 1990-х років. Звісно, до них вносили зміни, та попри це вони не враховують багато реалій сьогодення. І насамперед участь приватного медичного сектору в наданні допомоги соціально вразливим групам. Ми вважаємо, що варто розширити поле надання таких послуг для приватного медичного сектора», — зауважив він.

Стосовно пропозицій до уряду, то вони передбачають, що за аналогією з реєстром надавачів реабілітаційних послуг, який веде Мінветеранів, буде запроваджено реєстр надавачів медичної допомоги, який так само вів би Мінветеранів.

Олександр Максимчук пропонує також, щоб учасники такого реєстру мали відповідні преференції під час військового стану та певного періоду після нього. Зокрема, для недержавних медичних закладів, які орендують державне та комунальне майно, пропонується передбачити преференції щодо оренди та неможливості розірвання угод за бажанням балансоутримувача чи після закінчення угоди на час, поки цей медичний центр надає таку допомогу військовим.

Щодо озвучених ініціатив, то їх справді потрібно врахувати, за-значив народний депутат, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко.

«У 1990-ті роки, коли писалися ці закони, недержавного сектору ще не було. Тож нині маємо внести зміни до законів, щоб залучити його», — наголосив він, додавши, що держава повною мірою має забезпечувати соціальні гарантії для військово-службовців, ветеранів та членів їхніх родин, тоді не виникатиме напруження в суспільстві.

«Залучення недержавного сектора до надання медичних послуг спонукатиме до розуміння в суспільстві, що коли воїн повинен стояти на захисті держави, як це записано в Конституції, то всі соціальні гарантії він також отримуватиме», — сказав депутат, зазначивши, що держава має чітко розуміти як надаватимуться ці послуги, навіть за умови коли не вистачає коштів.

Зрештою, озвучені під час заходу пропозиції будуть розглянуті на парламентській ТСК для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, захисникам і захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) заисників і захисниць України, яку очолює Анатолій Остапенко. «Ми, як законодавці, прискорюватимемо прийняття необхідних законопроектів», — констатував депутат.