Протезування в нашій країні безплатне. На цьому наголошують представники Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Народний депутат Тетяна Циба (на знімку) на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила, зокрема, що на базі цього комітету відбувся тематичний круглий стіл. «Відвідували з комісією щодо захисту ветеранів лікарні, де говорили з людьми з ампутаціями.

Спілкувалися із профільними громадськими організаціями і міністерством», — зазначила вона.

Розібратися в темі парламентаріїв спонукали часті повідомлення в соціальних мережах про збори на протезування та постійні заяви про те, що на хороший протез потрібно величезну кількість грошей.

«Держава гарантує всім, хто цього потребує, встановлення якісних протезів, їхнє обслуговування та, за потреби, ремонт», — акцентує Тетяна Циба. Щоби отримати протез, за її словами, військові, поранені під час бойових дій, не мають чекати встановлення інвалідності. Для них відшкодування вартості протеза може сягати двох мільйонів гривень.

Народний депутат подає алгоритм дій, необхідних для того, щоби військовий міг подати документи для безплатного протезування. Для цього ще в лікарні треба звернутися до соціального працівника, який є у медичному закладі, або попросити лікаря запросити спеціаліста Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Далі — звернення до найближчого ЦНАПу чи місцевого органу соцзахисту населення. Для звернення онлайн в електронному кабінеті особи з інвалідністю потрібні будуть паспорт громадянина України (або посвідка на постійне чи тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код. Також треба буде подати довідку про обставини травми від командира військової частини, висновок військово-лікарської комісії (ВЛК), посвідчення УБД (за наявності).

Незалежно від способу подання документів, направлення на протезування має надійти до електронного кабінету особи з інвалідністю, запевняє Тетяна Циба.