Представники Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Комітету з питань інтеграції України до ЄС провели спільну зустріч із делегацією Постійного комітету з питань закордонних справ та оборони Стортингу (парламенту) Норвегії на чолі з головою Постійного комітету Іне Еріксен Сьорейде.

Українські парламентарії подякували Норвегії за допомогу. Зокрема, норвежці ухвалили п'ятирічну гнучку програму допомоги Україні. За нею вони зможуть надавати Україні військову та фінансову допомогу, гнучко використовуючи кошти.

«Ми це надзвичайно цінуємо. На зустрічі ми розповідали про потреби України, зокрема, про військові потреби та необхідність засобів протиповітряної оборони, снарядів для Збройних Сил. Наголосили на необхідності збільшення цієї допомоги», - зазначила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, йдеться у повідомленні, поширеному на офіційному сайті комітету. Також на зустрічі йшлося про залучення Норвегії до проєктів із розмінування України.

Норвезька сторона цікавилася станом реформ, спрямованих на подолання корупції в Україні, та ставленням українського суспільства до цієї проблеми. Тамтешні парламентарії запитували: як Норвегія має реагувати на присутність на своїй території чоловіків призовного віку з України? Також обговорили можливість чи радше неможливість змін всередині країни-агресорки росії.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що це війна не самого лише путіна проти України, а всієї росії та російського суспільства проти всього вільного світу.

«Це потрібно розуміти і усвідомлювати. Ми разом маємо забезпечити поразку росії у цій війні. Це означає зміцнення санкцій проти рф, покарання росії, її ізоляцію, а також зміцнення військової і фінансової допомоги Україні», - сказала голова Комітету.

У свою чергу заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко на своїй сторінці у Фейсбуці розповів, що під час зустрічі було обговорено безпекову і гуманітарну ситуацію в Україні, посилення військової та економічної допомоги Україні та у відбудові постраждалих регіонів, енергетичну та кібербезпеку, проведення розмінування, звільнення ув'язнених українських цивільних і полонених військовослужбовців та повернення з рф і білорусі наших дітей, необхідність посилення санкційної політики, реалізацію реформ в Україні.

Особливу увагу під час зустрічі звернули на питання євроатлантичної інтеграції України напередодні Вашингтонського саміту НATO. А також необхідності розроблення механізмів використання заморожених активів рф для відновлення української економіки.

«Зазначу, що минулого року під час візиту Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука до Норвегії було підписано Меморандум про взаєморозуміння між нашими парламентами. Загалом подякували Норвегії за підтримку України та всебічну допомогу. Варто наголосити, що ця країна займає перше місце у світі за зобов'язаннями щодо надання допомоги Україні у відсотках від ВВП (1,7%) та четверте - за абсолютними обсягами таких зобов'язань», - написав народний депутат.

6 лютого 2023 року уряд Норвегії оголосив про безпрецедентний п'ятирічний пакет підтримки для України - «Програму імені Фрітьофа Нансена». Мова про 6,8 мільярда доларів на потреби України на 2023-2027 роки. Половина допомоги йде на військові потреби, решта - на гуманітарні.

Арсеній Пушкаренко нагадав, що Норвегія спільно з Британією - лідери «морської коаліції» на підтримку України, результати якої ми бачимо в Чорному морі завдяки ефективним діями наших ВМС ЗС України.

Торік Норвегія приєдналася до Спільної декларації про гарантії безпеки про підтримку України лідерів країн G7. Також підтримала практично всі санкції ЄС проти росії, хоча не є членом Євросоюзу. Зокрема, приєдналася до 11-го пакету санкцій ЄС, а з 3 жовтня 2023 року заборонила в'їзд на свою територію зареєстрованих у рф пасажирських автомобілів.

Фото з сайту Комітету з питань інтеграції України до ЄС.