У межах робочого візиту до Брюсселя Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у черговому засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО (UNIC) (на знімку), зокрема, виступив зі вступним словом щодо поточної ситуації в Україні. «Засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО — можливість обговорити досягнуте та шляхи подальшого розвитку, зокрема, наближення нашої держави до вступу в Альянс», — зауважив Перший віцеспікер.

Під час свого виступу він звернув увагу учасників зустрічі на поточну ситуацію в Україні й атаки ворога по цивільному населенню та об’єктах. У зв’язку із цим Олександр Корнієнко наголосив на першочергових потребах для продовження боротьби України, серед яких: доступ до сучасних танків, бронемашин, артилерії та систем протиповітряної оборони, а також розвиток засобів радіоелектронної боротьби.

Окрема тема обговорення учасників засідання — наступний Саміт НАТО у Вашингтоні. Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначив, що Україна очікує на суттєве просування у питанні членства в Альянсі.

«Важливо, щоби парламенти держав—членів НАТО допомогли їхнім урядам у досягненні консенсусу щодо запрошення України», — зазначив він.

«Досягнення оперативної сумісності — пріоритет нашої співпраці», — акцентував Олександр Корнієнко, додавши, що у цьому контексті Дорожня карта взаємосумісності України з НАТО є ефективним інструментом для наближення нашої держави до Альянсу.

Насамкінець Перший віцеспікер висловив очікування щодо початку практичної роботи над формуванням вимог НАТО про взаємосумісність та пакети спроможностей, щоби мати їх готовими для Вашингтона. «Співпраця з  НАТО має вирішальне значення для безпеки й стабільності не лише в Україні, а й в усьому світі. Спільними зусиллями ми зможемо зупинити агресора та відстояти справедливість», — наголосив він.

У межах засідання співголови Міжпарламентської ради Україна—НАТО (UNIC) Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Аудронюс Ажубаліс зробили спільну заяву.

До складу української делегації також входять народні депутати України: голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожем’якін, заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова української делегації у ПА НАТО Єгор Чернєв, заступниця голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк, член Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Петро Порошенко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький та член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Довідково

Україна є одним із найбільш ранніх і найближчих партнерів ПА НАТО. Незалежно від активної участі України у діяльності ПА НАТО, Міжпарламентська рада Україна—НАТО забезпечує спеціалізований формат для діалогу між законодавцями держав—членів ПА НАТО (UNIC) та Верховної Ради України.

UNIC створено у 1998 році для забезпечення більшої прозорості виконання Хартії Україна—НАТО та для демонстрації інтересів Парламенту й залучення до співпраці між НАТО та Україною.

Сьогодні це більш широкий формат, у межах якого депутати ПА НАТО та народні депутати України, голови профільних комітетів на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України можуть обговорювати з колегами з делегацій у ПА НАТО та штаб-квартирою    НАТО питання, що стосуються взаємного інтересу України та НАТО.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Олександра КОРНІЄНКА у Фейсбуці.

***
Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у коментарі для «Голосу України» повідомив, що під час Міжпарламентської ради Україна—НАТО наша делегація «порушила низку питань, пов’язаних з необхідністю посилення військово-технічної допомоги Україні, а також з перспективами отримання запрошення на вступ України до НАТО на Вашингтонському саміті

Альянсу цьогоріч». «З послами в НАТО таких країн, як Норвегія, Німеччина, Туреччина, Велика Британія та США обговорили виклики, які стоять перед Україною на шляху до членства», — зазначив голова комітету. За словами Олександра Мережка, учора, у другий день візиту української делегації до штаб-квартири НАТО, відбулася низка важливих зустрічей з представниками Альянсу.

***
«Сподіваюся, що всі разом ми використаємо час, який залишився до Вашингтонського саміту Альянсу, щоб знайти формулу для запуску процесу запрошення України до НАТО», — зазначила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка взяла участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО.

«Українська делегація, попри внутрішні розбіжності, виступила, як завжди, єдиним фронтом із чіткою позицією, — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. «Ми цінуємо двосторонні угоди про надання допомоги Україні, перша з яких уже підписана з Великою Британією. Але розраховуємо, що жодна з цих угод не буде замінником реальних гарантій безпеки, які може надати лише повноправне членство в НАТО».

«Нам усім потрібно дійти згоди, що результатом цієї війни має бути стратегічна поразка росії. Коли будемо поділяти це спільне усвідомлення, тоді нам вдасться зупинити руйнівні імперські плани росії. Для цього потрібне спільне з партнерами виробництво і закупівля зброї. Критично важливо усвідомити, наскільки нагальною є допомога Україні зараз. Усі стривожені зволіканням із рішенням США щодо військової допомоги. Важливо, щоб американське лідерство у вільному світі було відновлено. Розраховуємо на рішення про багаторічну та багатосторонню допомогу, які би надіслали росії чіткий сигнал, що вона не може розраховувати на втому Заходу, що їй вдасться пересидіти Захід», — йдеться у дописі.

***
«Розуміння і прийняття на Заході того факту, що Україна буде членом Альянсу — вже є. І це додає оптимізму», — у цьому переконаний заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова делегації Верховної Ради в Парламентській Асамблеї  НАТО Єгор Чернєв. «Із заступником Генсека НАТО Мірчею Джоане думаємо над тим, як прискорити інтеграцію України до НАТО. Обговорили з ним шляхи наповнення спеціального Фонду, який фінансуватиме пришвидшений перехід України на стандарти Альянсу», — написав Єгор Чернєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

Водночас підсумовуючи перемовини та зустрічі, що відбувалися в Брюсселі, народний депутат зазначив: «Загалом з усього, що я бачу та чую, сказати, що НАТО, нарешті, знову стало надзвичайно рішучою організацією, на жаль, поки що не можу. Прогинатися під рф вони не будуть, але і до ескалації вони не готові».

***
Україна стане членом НАТО. Таке переконання 19 січня під час спільної пресконференції з Генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом висловив держсекретар Ентоні Блінкен.

«Я думаю, що процес, який ми спостерігали за рекордно короткий час, спочатку з Фінляндією, а тепер зі Швецією, демонструє, що двері НАТО залишаються відкритими, в тому числі для України, яка стане членом НАТО. Це також підкреслює, що агресія путіна проти України стала жалюгідною стратегічною невдачею росії», — цитує Блінкена «Голос Америки». Держсекретар додав, що кремль сподівався послабити й зменшити НАТО, натомість альянс лише збільшився і зміцнився, як ніколи.

У неділю Єнс Столтенберг в ефірі американського телеканалу Fox News заявив, що хоче «на певному етапі» запросити Україну до повноцінного членства в Альянсі.

«Я з Норвегії, ми межуємо з рф. Коли Норвегія стала членом НАТО, то срср називав це провокацією. Це не було провокацією, це право кожної суверенної нації обирати власний шлях. Це право є у Норвегії, воно є у Швеції, Фінляндії, а також в України», — наголосив Генсек.


Олександр Мережко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Єгор Чернєв.

Фото зі сторінки Іванни Климпуш-Цинцадзе у Фейсбуці.