Такого висновку дійшли учасники зустрічі, яка відбулася в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Омбудсмен Дмитро Лубінець зібрав парламентаріїв та представників громадських організацій для налаштування діалогу, який сприятиме спільній роботі на шляху повернення українців із полону та незаконного утримання.

«У нашому офісі відбулася важлива зустріч із народними депутатами та представниками майже двадцяти громадських організацій, які об’єднані метою повернення українських військовополонених, політичних в’язнів, цивільних заручників, розшуком зниклих безвісти за особливих обставин, та захисту прав цих категорій громадян», — зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці Дмитро Лубінець.

За словами Омбудсмена, учасники діалогу домовилися про необхідність провести міжкомітетські слухання за участю представників громадськості та профільних міністерств. Дійшли згоди і з приводу того, що на засідання комітетів у питаннях, які стосуються соціального захисту вище згаданих категорій громадян, варто запрошувати профільних міністрів. А також наголосили на важливості донесення до влади актуальних і важливих змін до законів та постанов. «Дякую громадським організаціям та народним депутатам, які завітали на важливу для всіх зустріч. Спільно працюємо заради повернення усіх наших громадян додому», — резюмував Дмитро Лубінець.

На думку однієї з учасниць зустрічі, народної депутатки від фракції «Голос» Соломії Бобровської, такий діалог укотре продемонстрував важливість та нагальну необхідність ширшого спектру дій у напрямі звільнення українців з російського полону — і військових, і цивільних. «Як народна депутатка, завжди на міжнародних платформах порушую питання незаконного утримання громадян України на території росії. Однак маємо діяти спільно й шукати нові можливості зробити так, щоб великі обміни відбувалися систематично», — зазначила вона. Парламентарій підтвердила: учасники заходу дійшли згоди з приводу проведення міжкомітетських слухань за участю представників уряду та громадськості, а також говорили про посилення комунікації між профільними міністерствами та організаціями, що опікуються цивільними та військовими полоненими.

«Питання обмінів — надзвичайно болюче, беручи до уваги небажання росії вести будь-які перемовини стосовно заручників, проводити обміни та слідувати нормам міжнародного права. Продовжуємо робити для наших полонених усе можливе», — резюмувала Соломія Бобровська.

На думку представників громадських організацій, парламент може більш активно долучатися до роботи з визволення наших полонених. Зокрема, на сторінці ГО «Вояцький визвіл», створеній родинами полонених, зниклих безвісти та загиблих захисників 12-ї бригади НГУ Маріуполя, повідомляють, що нині суспільство кричить про проблему. «Щотижня, вже декілька місяців, ми, родини полонених і зниклих, виходимо на мітинги в багатьох містах України», — кажуть громадські активісти. Натомість парламентарії, на їхню думку, в цьому напрямку діють здебільшого лише з власної особистої ініціативи. «Ми неодноразово зверталися до Верховної Ради з проханнями зустрітися з нами, вислухати нас і перейти до системної консолідованої роботи з пошуку та визволення наших рідних, — ідеться в повідомленні, поширеному громадською організацією. — Сьогодні нам вдалося провести таку попередню зустріч і домовитися про розширені слухання в парламентських комітетах».

Вл. інф.