У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 10448 про збереження генофонду українського народу, який дозволить використовувати для народження дітей клітини загиблих військових. Цей документ повинен розв’язати законодавчу колізію, яка передбачала, що з березня кріоклініки мали утилізовувати біологічні матеріали загиблих захисників.

Ситуацію, яка викликала бурхливе обговорення в суспільстві, пояснив один з авторів законопроекту № 10448, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький: «У листопаді минулого року парламент ухвалив закон № 3496-IX, який дозволяє військовим, які на фронті втратили репродуктивну функцію, коштом держави зберігати біоматеріал у кріобанках та народжувати дітей. Але в ньому не було врегульоване питання постмортальної репродукції — тобто народження дитини після загибелі військового.

Навесні наш комітет вносив на розгляд парламенту законопроект № 6475-д про допоміжні репродуктивні технології. Він передбачав можливість використовувати біоматеріали після загибелі власника — за наявності нотаріально завіреного розпорядження. Але Верховна Рада відхилила цей законопроект. Тож ми розробили новий, де прописали чіткий та детальний алгоритм цієї процедури», — наголосив Михайло Радуцький.

Голова комітету також розповів, як ця система працюватиме.

«Перше — захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, має заповнити розпорядження. Його форму після ухвалення закону затвердить уряд. Уніфікований підхід дозволить уникнути різнотлумачень такого документа.

Друге — визнання батьківства та поширення пільг на таких дітей. Вносимо зміни у статтю 281 Цивільного кодексу та статтю 123 Сімейного кодексу. Додаємо, що захисник може розпорядитися репродуктивними клітинами, написавши розпорядження на випадок смерті, а також застосувати допоміжні репродуктивні технології. Ця особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.

Третє — у разі загибелі захисника чи захисниці репродуктивні клітини коштом держави зберігаються протягом трьох років. Подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої особи», — зазначив Михайло Радуцький.

Що цьому передувало Закон № 3496-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)» набере чинності 23 березня 2024 року.

У ньому зазначено, що «в разі загибелі чи визнання померлою особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їхнє зберігання припиняється із подальшою утилізацією». Ця норма викликала великий суспільний розголос. З’явилася низка публікацій та висловлювань про те, що жінок позбавляють можливості мати дітей від свого чоловіка.
Михайло Радуцький пояснив, що цей закон стосується виключно військовослужбовців, які внаслідок травми втратили можливість мати дітей, а не загиблих воїнів. Посмертне використання біологічних матеріалів не було унормоване.

«Задля розв’язання цієї колізії Верховна Рада ухвалить зміни до Цивільного кодексу, які враховуватимуть інтереси сімей загиблих воїнів. Ми забезпечимо прийняття всіх необхідних законодавчих норм, щоб пам’ять про загиблих Героїв жила в їхніх дітях», — зазначив Михайло Радуцький.

У Міністерстві охорони здоров’я запевнили, що кріобанки не будуть утилізувати заморожений біологічний матеріал українських військових, які загинули на фронті.

Цитата

«Кожен, чиї репродуктивні клітини зберігаються відповідно до законодавства, має отримати право розпорядитися ними в разі своєї смерті».

З пояснювальної записки до проекту закону № 10448.