«Загроза світовій стабільності — це росія», — наголошує народна депутатка від фракції «Слуга народу», заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Олена Мошенець (на знімку), аналізуючи результати цього звіту.

«Згідно з опитуванням Всесвітнього економічного форуму, ескалація міждержавних збройних конфліктів, атаки на критичну інфраструктуру та ядерна катастрофа визначені основними глобальними ризиками», — зазначила вона у Фейсбуці.

У звіті також ідеться про те, що 2024 рік стане роком найбільшої кількості виборів у світі. Понад чотири мільярди людей у 76 країнах (половина світового населення) визначатимуть майбутнє на національному, регіональному та місцевому рівнях. Водночас наголошується на тому, що кількість кібератак та кіберзлочинців зростає.

Прогнозується збільшення DDoS-атак та фішингових атак у 2024-му на тлі нестабільної геополітичної ситуації.

Згідно із прогнозом Світового банку, через геополітичну напруженість глобальне зростання сповільниться із 2,6 відсотка в 2023-му до 2,4 відсотка в 2024-му, зазначає Олена Мошенець.

Вона також зауважує, що у звіті мова йде і про те, що 2023-й був найтеплішим роком за всю історію. «Зміни клімату тривають. Світ повинен серйозно врахувати можливі наслідки для врожайності, водних ресурсів та загрози поширення хвороб», — акцентує народна депутатка. Утім, зазначає вона, провідні аналітики світу не лише попереджають про загрози, а й надають рекомендації щодо їхнього подолання.

Саме тому політик наголошує, що «2024-й — рік надій на краще, але й підготовки до гіршого».

Звіт про глобальні ризики готується за сприяння та схвалення Всесвітнього економічного форуму. Утім, він необов’язково відображає погляди всіх його членів, партнерів чи інших зацікавлених сторін. У документі досліджується глобальний ландшафт найсерйозніших передбачуваних ризиків для економіки та суспільства на найближчі два та десять років.

В останньому, 19-му, звіті про ризики на найближчі два роки вперше визначальною стала загроза, яку несуть у собі фейки та дезінформація.

«Очікується, що протягом наступних двох років майже три мільярди людей візьмуть участь у виборах у багатьох країнах, включаючи Бангладеш, Індію, Індонезію, Мексику, Пакистан, Сполучене Королівство та Сполучені Штати, — йдеться в документі. — Широке використання дезінформації та інструментів для її поширення може підірвати легітимність новообраних урядів. Заворушення можуть варіюватися від жорстоких протестів і злочинів на ґрунті ненависті до громадянського протистояння та тероризму».

На другому місці в переліку загроз — екстремальні погодні явища. Далі, відповідно, поляризація суспільства, кібербезпека, міждержавний збройний конфлікт, відсутність економічних можливостей, інфляція, вимушена міграція, економічний спад та забруднення.

Версія ризиків, які загрожуватимуть людству впродовж найближчого десятиліття, станом на сьогодні має такий вигляд: екстремальні погодні явища, критична зміна земних систем, втрата біорізноманіття та колапс екосистеми, дефіцит природних ресурсів, фейки та дезінформація, несприятливі наслідки технологій штучного інтелекту, вимушена міграція, кібербезпека, поляризація суспільства, забруднення.

Увесь звіт, доповнений графіками, коментарями та роз’ясненнями, займає 123 сторінки. В одному з його додатків є інформація про п’ятірку найбільших ризиків за версіями різних країн. Ось які вони для України: міждержавний збройний конфлікт; вимушена міграція; використання біологічної, хімічної або ядерної зброї; державний борг; інфляція.

Зазначимо, що ці позиції різні для кожної країни.

«Майбутнє — невизначене, — наголошується у передмові до звіту. — Протягом наступного десятиліття можна уявити безліч різних варіантів майбутнього. Хоча це створює невизначеність у короткостроковій перспективі, це також дає місце для надії».

Експерти зауважують: поряд із глобальними ризиками та визначальними змінами, що відбуваються, є унікальні можливості для відновлення довіри, оптимізму та стійкості в наших установах і суспільствах. Вони також висловлюють сподівання на те, що звіт стане життєво важливим закликом до відкритого та конструктивного діалогу між лідерами урядів, бізнесу та громадянського суспільства, щоб мінімізувати глобальні ризики та використовувати довгострокові можливості та рішення.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.