На цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час круглого столу «Вдосконалення фінансово-кредитних механізмів забезпечення будівництва житла з метою розвитку будівельної галузі та створення умов для відбудови України».

Народний депутат у своєму телеграм-каналі навів таку сумну статистику: на кінець квітня 2023 року у 2,5 млн українських громадян було зруйновано або пошкоджено житло внаслідок повномасштабного вторгнення росії. Станом на червень 2023-го загальна кількість зруйнованих або пошкоджених об’єктів житлового фонду становила майже 167,2 тис. будівель.

У цьому контексті він відзначив успішність програм єВідновлення та єОселя. «Вже є угоди із купівлі житла за допомогою житлових сертифікатів», — наголосив він, додавши, що завдяки держпрограмі єОселя ринок іпотеки повернувся на довоєнний рівень.

«Загалом можу констатувати, що на сьогодні програма є успішною: ставки привабливі — 3% і 7%. Умови участі в іпотеці трансформувались, аби стати масовим продуктом, програма постійно розширюється (за позичальниками, типами об’єктів нерухомості), інтегрується з іншими державними програмами (зовсім скоро буде об’єднана із єВідновленням), подача заявки через Дію є простою і прозорою. Допоки триває війна, державні програми «5-7-9%» та єОселя залишатимуться основними драйверами відновлення кредитування», — переконаний Данило Гетманцев.

У свою чергу голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, торкнувшись проблеми недобудованого житла, зазначила: «Ця проблема, на жаль, не нова для України. Лише на прикладі столиці маємо купу показових кейсів: спочатку сумнозвісні будинки Войцеховського, потім «Укрбуд», «Аркада», тепер «Київміськбуд». Це десятки тисяч українських родин, які досі не отримали ключів від своєї домівки». Тож наголосила на тому, що потрібно шукати шляхи вирішення цих викликів по всій країні, а також зміцнювати законодавство в будівельній сфері, щоб унеможливити повторення таких ситуацій.

За словами політика, щоб вирішити це питання, планується відновити процес інвентаризації довгобудів, призупинений через російське вторгнення. Це, за словами Олени Шуляк, допоможе максимально чітко окреслити масштаби проблеми станом на сьогодні та сприятиме пошуку оптимальних шляхів її розв’язання.

«Важливим кроком у вирішенні питання захисту прав інвесторів став наш закон про реєстрацію спеціального майнового права, який у народі називають законом про захист інвесторів, що набрав чинності в жовтні минулого року. Відтепер усі забудовники мають реєструвати спеціальні майнові права на свої об’єкти у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП), а для цього повинні зареєструвати кожну квартиру як складову частину будинку у створеній нами Єдиній державній електронній системі в сфері будівництва (ЄДЕССБ)», — наголосила голова комітету.

Ця система, за її словами, не пропустить реєстрацію, якщо забудовник попередньо не отримав права на виконання будівельних робіт.

«Для отримання права на виконання будівельних робіт в ЄДЕССБ обов’язково мають бути технічні умови, містобудівні умови та обмеження, затверджена проектна документація на будівництво та експертний звіт. Фактично, така багатоетапна цифровізована перевірка — додаткова гарантія для інвестора, що об’єкт будується відповідно до чинного законодавства», — сказала депутат, додавши водночас, що для успішного вирішення питання з довгобудів вкрай важлива також готовність місцевої влади долучатись до пошуку оптимальних шляхів вирішення кожного конкретного кейсу.

У цьому контексті Олена Шуляк нагадала про нещодавно ухвалений у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва» (№ 10202), який дає виконавчим органам місцевого самоврядування повноцінне право на замовлення ремонту чи комплексного відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків.

«Допомогти з пошуком інструментів розв’язання проблем довгобудів можуть також публічні консультації та залучення експертного середовища для напрацювання відповідних рішень», — констатувала депутат, пообіцявши й надалі працювати у цьому напрямі.

Цифра

97,6% іпотечних кредитів за сумою видано п’ятьма державними банками: Ощадбанком, Приватбанком, Укргазбанком, Укрексімбанком, Sense Bank. Лідером з видачі залишається Ощадбанк, на частку якого припадає 44,3% обсягу іпотечного портфеля з початку дії програми. Загалом у програмі задіяно сім банків-партнерів.

62,4% іпотечних кредитів за кількістю видано військовослужбовцям та працівникам силових відомств (ЗСУ, Нацполіція, Нацгвардія, ДСНС, СБУ, прикордонники тощо), 19% — медикам і педагогам.

50,6% іпотечних кредитів за сумою видано у Києві та Київській області.

70,8% всіх іпотечних договорів за кількістю укладено на придбання нерухомості на вторинному ринку.

Вл. інф.