На цьому наголосив народний депутат Сергій Нагорняк («Слуга народу») під час міжнародного круглого столу «Наслідки російсько-української війни для світу», що відбувся в Укрінформі.

У цьому контексті парламентарій зазначив, що росії, на жаль, часто вдається оминати санкції, тож гроші, отримані від продажу енергоносіїв, вона витрачає на війну. «Щодо історії з російською нафтою та газом, на жаль, ми бачимо, наскільки інші країни, зокрема і європейські, залежні від російської нафти та газу. На цю енергетичну голку росія їх давно підсадила», — зауважив народний депутат.

Окремо він акцентував увагу на комплектуючих до зброї, які часом походять від компаній, які зареєстровані в США чи Європі. «Комусь, значить, вигідно, щоб вони працювали. Бо якщо Україна володіє такою інформацією, то спецслужби тих країн також такою інформацією володіють», — констатував політик, додавши: «Ми маємо про це вголос заявляти. Маємо нашу дипломатію підсилювати і казати, що такі речі неприпустимі. Потрібно обмежувати постачання цих комплектуючих до країни-агресора. Але, на жаль, тема України нині частково випала зі світового порядку денного, оскільки з’явилися нові конфлікти, зокрема на Близькому Сході».

На думку Сергія Нагорняка, голос України має ставати сильнішим, наші дипломати на різних рівнях мають активніше залучати діаспору та наголошувати на необхідності продовження допомоги нашій країні і в оборонній сфері, і в напрямі економічної підтримки, адже фактично 50 відсотків бюджету на сьогодні забезпечують наші міжнародні партнери. І якби не було цієї допомоги, то важко уявити, як ми могли б вийти із важкої економічної ситуації.

Коментуючи стан вітчизняної енергетичної сфери, яка зазнала масованих ракетних атак під час широкомасштабного вторгнення, народний депутат нагадав, що вже другий рік окупована Запорізька АЕС. «Це дуже великий об’єм генерації, якої нам не вистачає. Навіть цю зиму ми проходили на межі споживання і часто зверталися до партнерів по аварійну допомогу. На щастя, більша половина зими позаду, і я сподіваюся, що ми завершимо цей рік більш-менш стало. Але нам терміново потрібно думати про добудову 3-го і 4-го блоків Хмельницької атомної електростанції та про добудову Канівської гідроакумулюючої електростанції. Бо без нових потужностей у перспективі 5—10 років наша енергосистема не буде надійною», — сказав політик, додавши, що йдеться саме про атомну та гідрогенерацію, адже жодна сонячна або вітрова електростанція не можуть забезпечити надійну роботу енергосистеми.

Окремо Сергій Нагорняк акцентував увагу на необхідності побудови захисних споруд довкола об’єктів енергетичної інфраструктури. «Сьогодні наші енергетики спільно зі Збройними Силами напрацювали рішення щодо захисту трансформаторних підстанцій від дронів та ракетних атак», — зауважив парламентарій, додавши, що цей захист теж коштуватиме великих грошей.

У цьому контексті він зауважив, що потрібно спілкуватися з суспільством відверто і в Україні, і на Заході про те, що енергоносії не дешевшатимуть. Ціни на них лише зростатимуть, тому, щоб зменшити цифру у платіжках, потрібно зменшувати споживання.

Фото: скріншот відео.