Нещодавно його презентували фахівці Transparency International Ukraine. «CPI включає точку зору представників бізнесу, інвесторів, дослідників ринку тощо. Він відображає бачення приватного сектору та його сприйняття корупції в публічному секторі. При цьому йдеться саме про сприйняття корупції, а не її рівень», — зауважує народний депутат від фракції «Голос», голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Так, згідно зі звітом, Україна за минулий рік набрала 36 балів зі 100 можливих. «Це найвищий показник в нашій історії, — акцентує Ярослав Юрчишин. — У 2019 році ми мали 30 пунктів, у 2020-му — 33, у 2021-му — 32, у 2022-му — 33. Для кращого розуміння: десять років тому нам давали лише 25 балів. Бачимо історичні зрушення: плюс три бали -це одне з найкращих зростань серед усіх країн за минулий рік».

Зі 180 країн ми посіли 104-те місце, зазначив народний депутат. Для порівняння наводить Грузію, яка посідає 49-те місце (53 бали), Молдову — 76-те місце (42 бали), Албанію та білорусь — 98-ме місце (по 37 балів), Боснія і Герцеговина — 108-ме місце (35 балів), Туреччина — 115-те місце (34 бали), росія — 141-ше місце (26 балів).

На думку Ярослава Юрчишина, на наш індекс позитивно вплинули такі чинники, як завершення конкурсів із обрання керівників НАБУ та АРМА, оновлення ВРП та ВККС, початок відбору нових суддів до КСУ, відкриття реєстрів декларацій і звітності партій та публічні закупівлі через Prozorro. Водночас, зауважує він, Transparency International радить нам ще підвищити ефективність боротьби з топкорупцією, ефективно використовувати активи корупціонерів та поплічників росії, розпочати реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби.

«Загалом дуже хороший стрибок ми зробили минулого року, піднявшись зі 116-ї на 104-ту сходинку, — резюмує Ярослав Юрчишин. — Головне — продовжувати напрацювання та слідувати дорожньою картою ефективної протидії корупції». На думку народного депутата, такий рух точно пришвидшує нашу європейську інтеграцію.

За словами юридичного радника Transparency International Ukraine Олександра Калітенка, індекс формується на основі 13 різних авторитетних джерел — від опитувань бізнесменів до аналітики експертів, які дають змогу отримати комплексний збалансований результат. Україну досліджують за вісьмома з них, і максимально від кожного можна отримати 100 балів, як і загалом у СРІ.

За словами Олександра Калітенка, фундаментом для подальших антикорупційних зусиль може стати продовження судової реформи та оновлення органів суддівського самоврядування.

Факт

Світові лідери CPI: Данія — 90 балів, Фінляндія — 87, Нова Зеландія — 85, Норвегія — 84, Сінгапур — 83.

Важливо 

На дослідження Corruption Perceptions Index регулярно посилаються не тільки науковці, журналісти й бізнес, а й уряди та міжнародні організації. Зокрема, на ці показники орієнтуються і наші іноземні партнери при організації подальшої співпраці з Україною.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.