Учасники масштабного заходу обговорили низку важливих питань, зокрема, стратегічну роль партнерів у процесі відбудови і напрямки співпраці з ними, відновлення економіки, нові можливості для органів місцевого самоврядування та неурядових організацій у відновленні України.

«Україна вже створила і продовжує створювати важливу інфраструктуру для відновлення, зокрема закони та механізми, що є серйозним фундаментом для швидких та ефективних рішень після нашої Перемоги», — наголосив під час Форуму Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко (на знімку).

Він зауважив, що прикладом конкретних результатів відбудови є Житомирщина, де за підтримки Естонської Республіки вже реалізовано не один проект відновлення.

«Відповідний досвід маємо масштабувати по всій країні», — переконаний Олександр Корнієнко.

Окрім того, під час свого виступу на першій панелі заходу «Відбудова України: стратегічна роль партнерів» Олександр Корнієнко акцентував на економічному складникові відкриття програми Ukraine Facility. Він зазначив, що це є суттєвим кроком для нашої держави у контексті реформ: «За кожним євро стоятимуть серйозні вимоги щодо підвищення до європейських стандартів». «Усім потрібно усвідомити, що в Європейський Союз вступає вся країна — кожній громаді, об’єднаній територіальній громаді й місту необхідно зрозуміти весь процес, виконувати завдання та відповідати на виклики», — зауважив Перший віцеспікер.

Він заявив, що велика роль у відновленні належить бізнесу: «Кожна гривня з податків спрямовується для наших мужніх воїнів Сил оборони, які просто зараз в окопах захищають Україну». Олександр Корнієнко наголосив, що саме бізнес, зокрема великі компанії, робить серйозний внесок в обороноздатність, і сплачуючи податки, і спрямовуючи великі обсяги на благочинність та підтримку таких ініціатив, як Форум із відновлення, і взагалі на весь процес відновлення.

Про законопроект «Про основні засади відновлення» і про успіхи та проблеми у цій галузі розповіла на Форумі голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Вона відзначила, що на Житомирщині вже відновили 65 відсотків об’єктів, які зазнали руйнувань після початку повномасштабного вторгнення. «Неабияк допомагає в цьому процесі Естонія, яка активно співпрацює з регіоном», — констатувала депутат і наголосила, що нині до підтримки регіону також долучилася і Португалія.

«Ще більш динамічним процес відновлення має стати, коли парламент прийме законопроект «Про основні засади відновлення», що міститиме деталізацію всіх аспектів української відбудови. Хоча на прикладі Житомирщини можна зробити висновок, що той, хто хоче і діє, досягає результатів за будь-яких обставин», — переконана голова комітету.

Учасники Форуму обговорили, зокрема, і реформування та розвиток системи освіти в Україні. Португальська державна компанія Construcao Publica, E.P.E. презентувала концепцію відбудови житомирського ліцею № 25, зруйнованого російською ракетою у березні 2022 року. Меморандум про співпрацю з реконструкції цього закладу освіти підписали на Форумі представники Житомирської міської ради та португальської компанії.

«Я переконаний, що нам вдасться на кейсі ліцею № 25 побудувати, по суті, школу нового типу. Це — переосмислення кожної гривні, яку ми вкладаємо в стіни», — наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. На його думку, недостатньо просто відбудувати зруйновані стіни ліцею: передусім необхідно трансформувати зміст, заклавши у фундамент нові цінності: «Новий простір, новий зміст та нова якість освіти. У результаті отримаємо круту старшу профільну школу», — переконаний міністр.

Як зазначив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, будівництво на місці ліцею № 25 спільно з португальськими партнерами сучасного наукового простору як центру нової філософії навчальної системи сучасної України може стати візитівкою Програми відновлення. Коментуючи підсумки Форуму, посадовець констатував, що головне завдання масштабної комплексної програми відновлення — не просто відбудова зруйнованого ворогом, а створення в громадах умов для безпечного і комфортного життя, що має стати стимулом для жителів області, котрі перебувають за кордоном, повертатися у рідні домівки.

Фото зі сторінки Олександра Корнієнка у Фейсбуці.