Досвід України» обговорили ризики, пов’язані з кібератаками.

За словами народного депутата від фракції «Слуга народу» Олександра Федієнка, учасники заходу дискутували про виклики, які стоять перед світом у кіберпросторі. «Разом зі своїми колегами ми не тільки ділились досвідом України протистояння кібернетичним атакам, а й доповідали щодо імплементації директив ЄС», — зазначає парламентарій  на своїй сторінці у Фейсбуці. Він каже, що українські делегати ділилися досвідом протистояння масованій хакерській агресії росії, на який уже спираються під час створення систем кіберзахисту і нового законодавства в усьому світі та про стійкість постачальників цифрових послуг.

«Міжнародні партнери приділяють питанням кіберстійкості своїх країн значно більше уваги, ніж Україна, виділяють більше фінансування, мають працюючі механізми державного і приватного партнерства, а політики це не вважають чимось другорядним», — зауважив народний депутат.

Кожен із учасників, за його словами, розповідав про свій напрям роботи. Олександр Федієнко зупинився на аналізі законодавства України на відповідність директиві 2557 від 14 грудня 2022 року про забезпечення стійкості критично важливих об’єктів. А також проаналізував законодавство України на відповідність директиві 2555 від 14 грудня 2022 року про заходи для високого спільного рівня кібербезпеки в межах Євросоюзу. «Звісно, багато говорили про законопроект № 8087, — каже Олександр Федієнко. — І я дякую міжнародним партнерам за підтримку та розуміння». Йдеться про зміни до деяких законів щодо невідкладних заходів посилення спроможності з кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, які вже готові до другого читання.

Такий інструмент, як Фейсбук, має значно менше впливу на парламентаріїв інших країн, ніж на наших, зауважив Олександр Федієнко після спілкування із міжнародними колегами. І підсумовує: Україна навіть не ставить під питання необхідність імплементації європейського законодавства. «Це основа для надійного і безпечного використання електронних довірчих послуг, розбудови системи електронної ідентифікації, забезпечення resilience (стійкості) критичної інфраструктури, — наголошує він. — Профільний комітет плідно над цим працює».

Вл. інф.

Фото зі сторінки Олександра Федієнка у Фейсбуці.