Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 7 листопада.

Група G. «Рапід» (Австрія, Відень) — «Генк» (Бельгія). 2:2.
«Тун» (Швейцарія) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:2. Голи: Шенкель, 28    (у власні ворота), Ярмоленко, 69.
«Тун»: Фавр, Люті, Райнманн, Шенкель, Віттвер (Зуффі, 74), Саного, Гедігер, Кассіу (М. Шнойвлі, 69), Мартінес, К. Шнойвлі (Феррейра, 69), Садік. Тренер — Урс Фішер.
«Динамо»: Шовковський, Данило Сілва, Хачериді, Драгович, Тремулінас, Велозу, Сидорчук (Вукоєвич, 46), Ярмоленко, Беланда, Гусєв (Макаренко, 89), Мбокані. Тренер — Олег Блохін.
Вилучено Мбокані, 17 (друге попередження).
Рефері — Клеман Турпен (Франція).
Тун. «Арена Тун». 6 523 глядачі. 9 градусів.
Київське «Динамо» сповна реабілітувалося за поразку від «Туна» у Лізі чемпіонів 2005 року. Підопічні Олега Блохіна спочатку «відлупцювали» швейцарців вдома — 3:0, а тепер здобули «суху» перемогу на виїзді, заробивши важливі три очки.
Варто одразу зазначити, що домоглися вони цього успіху, граючи з 17-ї хвилини в меншості. Однак «Тун» не зумів скористатися чисельною перевагою й двічі капітулював. Вирішальне слово сказав Андрій Ярмоленко, котрий взяв безпосередню участь у двох забитих м’ячах.
Хоча початок матчу нічого доброго гостям не обіцяв. Перший гострий момент біля їхніх воріт виник уже на... 35-й секунді! Шнойвлі пробив низом після закидання з глибини, але Шовковський врятував свою команду.
Втім, господарі в дебюті зустрічі мали значно кращий вигляд і на 7-й хвилині могли вийти вперед. Садік досить легко ввійшов до карного майданчика правим флангом і пробив з лівої в дальній кут, але стійка воріт зіграла за «Динамо».
Після цього підопічні Олега Блохіна оговталися. Але тут їм організував «подаруночок» Мбокані — червона картка нападнику! До честі динамівців, вони не стали притискатися до власних воріт і використовували кожну можливість для атаки.
Хоча й у «Туна» було предостатньо моментів, але не склалося. І розплата за тринькання прийшла несподівано, коли Шенкель зрізав м’яч у власні ворота після прострілу Ярмоленка.
Забитий гол надихнув киян. А футболісти «Туна» не змогли створити нічого гострого за 15 хвилин, що залишалися в першому таймі. Більше того, здавалося що саме господарі, а не гості діють у меншості.
Після відпочинку знову активно заграли швейцарці, але й наші не відсиджувалися в обороні. Вони могли легко подвоїти рахунок, коли Шовковський вибив м’яча далеко і влучно на активного й корисного Гусєва (на знімку праворуч), а той вивів на удар Ярмоленка. Але Андрій, на жаль, пробив з правої саме туди, де стояв Фавр.
«Динамо» цього вечора виявило неймовірну волю до перемоги. На 68-й хвилині Ярмоленко заробив дуже небезпечний штрафний, котрий сам чудовим ударом і реалізував. Завдяки цьому успіху динамівці зробили серйозний крок для досягнення мети — виходу з групи.
Олег Блохін:
— Хочу привітати команду з перемогою. Адже грали вдесятьох переважну частину зустрічі. Не знаю, про що говорив з арбітром Мбокані, але це неподобство. Він підвів команду.
— На скільки відсотків удалося виконати установку на гру?
— Важко підрахувати. Перші п’ять хвилин звикали до синтетичного поля. Тепер ми потрапимо до Луцька на багнюку, тож, з власного досвіду знаю, буде складно. Відновлення як такого не буде. У п’ятницю прибудемо до Києва, а в суботу вже знову летіти...
— Що з Драговичем?
— Він відчув біль у м’язі, тому вирішили не ризикувати. У багатьох гравців після синтетики болітимуть суглоби, спина.
— Чому Ленс не потрапив до заявки?
— На тренуванні перед грою він відчув, що не може грати через удар, який отримав у матчі з «Зорею». Чесно й відверто сказав.
— Коли вирішили, що з «Туном» гратиме Шовковський?
— Після «Зорі». Прийняв таке рішення й не хотів говорити про нього вчора. Хто не помиляється? Це була людська помилка.
— Які санкції чекають на Мбокані?
— Говоритиму щодо цього з президентом. Нехай підвів би мене, але не команду. Якби ж то вдарив когось або стрибнув, але на рівному місці влаштувати проблему — не розумію...
— Перемога — гарний подарунок до вашого дня народження?
— Якби не виграли, то сказали б, що подарували краватку. А так — футболку з номером 61...
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (із Туна).
Фото Володимира КОТЛЕНКА.
                              В Н П М          О
1. «Генк»         2 2 0 6—4 8
2. «Динамо» 2 1 1 7—3 7
3. «Рапід»         0 3 1 5—6 3
4. «Тун»                 1 0 3 2—7  3