80 мільйонів гривень на ці потреби спрямувало обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Торік за виготовлення та встановлення протезно-ортопедичних засобів закарпатцям і вимушеним переселенцям відшкодували 56 мільйонів гривень, за протезно-ортопедичне взуття — понад 6 мільйонів гривень, за засоби пересування — 12 мільйонів гривень, за протези молочної залози — 2 мільйони гривень.

Про передбачені обсяги виплат у нинішньому році й доступні шляхи отримання компенсації на придбання протезно-ортопедичних виробів на брифінгу розповіли заступник голови Закарпатської ОДА Петро Добромільський і виконувач обов’язків керівника обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Анатолій Шибаєв.

«Нині у нашому регіоні проживають майже 70 тисяч осіб з інвалідністю, серед них 20 тисяч — вимушені переселенці. Загалом з-поміж цієї категорії понад 10 тисяч осіб потребують протезно-ортопедичних виробів чи спеціальних засобів пересування. Важливо, щоб усі вони могли вчасно отримати відшкодування вартості виготовлення та встановлення необхідних засобів протезування», — наводить слова Петра Добромільського прес-служба ОВА.

У державному бюджеті, додає посадовець, закладено достатньо коштів для протезування осіб з інвалідністю та всіх захисників, які повернулися додому й потребують
засобів реабілітації чи пересування. Порівняно з попереднім роком фінансування цієї програми Мінсоцполітики тепер збільшили з 3 до 4 мільярдів гривень.

Також з початку цього року допоміжні засоби реабілітації можна отримати на підставі висновків МСЕК, лікарсько-консультативної, військово-лікарської та мультидисциплінарної комісій.

Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю щороку обслуговує понад три тисячі осіб, зокрема й демобілізованих захисників, повідомив Анатолій Шибаєв.

Цьогоріч по направлення до відділення фонду вже звернулися більш як 40 учасників бойових дій. Із них 26 уже отримали повне фінансування необхідних протезно-ортопедичних засобів на загальну суму понад 10 мільйонів гривень.

Також цього року авансували 8 мільйонів гривень. Анатолій Шибаєв наголосив, що з нинішнього року подавати документи на отримання необхідних протезних засобів можна не тільки через ЦНАПи чи управління соцзахисту, а й через відділення фонду. Також на сайті Міністерства соцполітики України функціонує електронний кабінет особи з інвалідністю. Там можна зареєструватися, обрати необхідний засіб протезування та подати заявку на отримання фінансової компенсації.

«Серед важливих нововведень — можливість відшкодування ремонту навіть тих протезно-ортопедичних виробів чи засобів пересування, котрі виготовлялися та встановлювалися за кордоном. Також розширено перелік засобів, за які можна отримати компенсацію. Якщо раніше це були переважно засоби для спілкування, то зараз майже всі вироби особа з інвалідністю може придбати самостійно, а фонд це профінансує», — наголосив Анатолій Шибаєв.

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.