У наш час 10 листопада — нічим не примітна дата в календарі. А в радянські роки її з нетерпінням чекали: того дня Центральне телебачення передавало прекрасний концерт для працівників міліції з нагоди їхнього професійного свята. Між іншим, 10 листопада не повністю викреслене з нашого календаря і нині. Тепер це День ветеранів міліції. Волинська обласна ветеранська організація, де напередодні свята побував наш кореспондент, одна з найкращих в Україні.

Рекетири і бандити боялися розголосу в пресі

Полковник міліції у відставці Сергій Шелепін, який з 2007 року очолює обласну організацію ветеранів і з яким ми зустрілися напередодні свята, запам’ятався волинським журналістам як один із найбільш публічних начальників Луцького міськвідділу внутрішніх справ. Двері його кабінету завжди були відчинені для працівників мас-медіа. Завдяки цьому навіть у буремні 1990-ті роки в Луцьку було відносно тихо й спокійно. Рекетири і бандити знали: про їхні злочинні діяння розповість преса, покаже телебачення. У такій ситуації ніяке «кришування» не допоможе.

— За ці роки вдалося створити прекрасний актив із голів районних ветеранських організацій, — розповідає Сергій Шелепін — Це робота на громадських засадах, і таких людей було важко підібрати. Зараз серед голів п’ять депутатів районних рад, є депутати селищних, сільських рад. На зустрічі ветеранського активу міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко сказав, що є проблема з навчанням молодих працівників міліції. Старшої і середньої вікових груп співробітників в міськрайвідділах, на жаль, майже немає. Принагідно міністр пригадав, що коли прийшов у міліцію, у нього було аж три наставника.

Пенсіонери в.. 37 років

— Свого часу, так склалися обставини,  майже всі досвідчені працівники пішли на пенсію, — з гіркотою в голосі продовжує Сергій Шелепін. — Уявіть собі: дехто розпрощався зі службою у 37 років. Хіба це нормально?! Сьогодні немає цих наставників, одне покоління. Пішов у міськвідділ, де пропрацював більше двадцяти років, там лише молодь. Молоді слідчі  теоретично добре підготовлені, але часто не вміють протокол огляду місця події як слід оформити. І тут досвід наших ветеранів має чимале значення. Вони можуть навчити, показати, як треба працювати. Проводимо кущові семінари-наради. 

Стали традиційними зустрічі ветеранів міліції з ліцеїстами Правознавчого ліцею з посиленою фізичною підготовкою, що в Луцьку. До речі, більше половини випускників після закінчення ліцею вступили до вищих учбових закладів системи МВС.

Оточили турботою і повагою

Хороші контакти склалися у ради ветеранів і з теперішнім керівництвом обласного управління внутрішніх справ. Начальник управління генерал-майор міліції Олександр Терещук охоче бере участь у всіх заходах, куди його запрошують ветерани, всіляко підтримує тих, хто найкращі свої роки віддав службі в міліції.

Цього року в листопаді ветеранська організація відзначить 10-річчя створення. До ювілею кожному голові ветеранської організації будуть вручені пам’ятні альбоми. 12 листопада відбудеться богослужіння в Свято-Георгіївському храмі.

Згадав Сергій Володимирович і про меценатів. Без них, сказав він, ветеранській організації було б дуже важко. 

І насамкінець ще про одне: через кілька днів (20 листопада) полковник міліції у відставці Сергій Володимирович Шелепін відзначить день народження. Колектив редакції вітає його з ювілеєм і бажає міцного здоров’я, усіх життєвих гараздів, успіхів у громадській роботі.

Волинська область.

Голова ради Волинської обласної  організації Асоціації ветеранів МВС  України полковник міліції у відставці Сергій Шелепін.

 

Фото автора.