Як повідомляє ексзаступник Генерального прокурора, колишній прокурор АРК  Гюндуз Мамедов у соцмережі X, ще в 2017 році за поданням прокуратури Криму Інтерпол оголосив 52 картини, незаконно передані в Сімферопольський художній музей в окупованому Криму, в міжнародний розшук.

«Таким чином, рф відкрито нехтує міжнародним правом, адже згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1970 року вивезення культурних цінностей і передача права власності є забороненими»,  — зазначив Гюндуз Мамедов.

Повідомлення про те, що «Місячна ніч» (на знімку) стане основним лотом аукціону, який відбудеться в московському аукціонному домі 18 лютого, з’явилися в російських ЗМІ.

Там зазначають, що перед продажем картину оцінюють в 100 млн рублів (приблизно 1,09 млн доларів).

Крім полотна Айвазовського, на продаж виставлять 123 роботи митців XVIII—XX століть. Серед них шість картин Іллі Рєпіна, роботи Ісаака Левітана, Василя Верещагіна, Миколи Реріха.

російські ЗМІ пишуть, що на сайті можна «заповнити форму на вивезення предметів мистецтва з росії».

У жовтні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило в межах проєкту «Війна і мистецтво» новий розділ — «Викрадена спадщина». Він має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва й старовини, які викрали російські окупанти в Україні під час війни.

Фото з відкритих джерел.