Ранкове засідання 8 листопада
 
За відповідне рішення проголосували 289 народних депутатів.
Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Володимир Рибак запросив до свого кабінету голів фракцій для продовження консультацій. Він повідомив також, що участь у засіданні беруть керівники Моніторингової місії Європейського парламенту Александр Квасневський та Пет Кокс.
Тим часом сесія зосередилася на розгляді питань порядку денного, який було сформовано винятково з питань, які не мали викликати протистояння, — про призначення окремих позачергових місцевих виборів та щодо відзначення пам’ятних та знаменних дат. Щоправда, це не допомогло.
Питання призначення позачергових виборів депутати провалили. А коли до розгляду оголосили проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня заснування Карадазької біологічної станції — Карадазького природного заповідника Національної академії наук України, доповідачка Лілія Гриневич («Батьківщина») заявила: опозиція не голосуватиме за інші питання, поки не будуть винесені євроінтеграційні закони. Тож головуючий розпочав виголошення депутатських запитів.
Утім, упевненості, що питання лікування Ю. Тимошенко за кордоном вирішать сьогодні, все ж не було. Принаймні такий висновок можна було зробити з коментарів, які представники Партії регіонів роздавали в кулуарах. Так, Володимир Олійник відверто заявив, що підтримувати законопроект Лабунської «душа не лежить, бо це буде механізм для багатих, щоб вони уникали відповідальності». Регіонал не погоджується і з тим, що на лікування засуджений зможе поїхати куди заманеться. «Лише в ті країни, де є двосторонні угоди про правову допомогу», — наголосив В. Олійник. Крім того, засуджений має компенсувати завдані державі збитки. Серед невирішених, за його словами, залишається і питання зарахування або незарахування часу лікування до терміну відбування покарання. Він також нагадав, що вітчизняне законодавство містить механізм звільнення від покарання через рішення суду, якщо засуджений має тяжке захворювання. Але тієї хвороби, що є в Ю. Тимошенко, там немає. А додати «Юліну хворобу» до цього переліку — також не вихід. Бо наступною може стати й виразка шлунка тощо. «Якщо тільки зробимо цей крок — пожнемо такі висновки»,  — переконаний депутат 
Водночас В. Олійник упевнений, що Угода буде підписана: «Підпишемо. Буде знайдено рішення. Добра новина вона і 28 листопада добра новина. Ми шукаємо рішення. Ми зацікавлені в євроінтеграції. Ми розуміємо ціну цього питання. Але йти таким шляхом, як сьогодні пропонує опозиція, а ці закони просто нікчемні, ми не будемо».
Після виголошення останнього запиту депутати перейшли до розгляду різного.
«Те, що відбувається сьогодні в парламенті, чітко підводить нас до думки, що українська влада грається не лише з депутатами опозиційних фракцій, вона грається з Україною. Питання полягає у тому, яка ціна цієї гри і чим вона закінчиться. Абсолютно очевидно, що влада після зустрічі з Володимиром Путіним у Сочі вирішила зірвати підписання Угоди у Вільнюсі, і всі останні дії свідчать про такий намір», — заявив Микола Томенко («Батьківщина»). «Місія Кокса—Квасневського у свій 25-й візит продовжує слухати байки, що вони нарешті будуть починати вирішувати долю Тимошенко і створять чергову робочу групу з вирішення цього питання», — наголосив він. Депутат переконаний: у зриві звинувачуватимуть опозицію. Що вона не пішла на якісь компроміси. «Хочу ще раз наголосити: вся відповідальність і вся вина за можливий зрив підписання Угоди у Вільнюсі лежить особисто на Президентові та його команді. Це абсолютно очевидно», — сказав він.
Близько 12-ї години до сесійної зали повернулися лідери фракцій. Із заявою виступив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. «Опозиція готова на будь-які компроміси, які дадуть можливість Україні підписати Угоду з Європейським Союзом 28 листопада. Опозиція готова, а влада -ні. Ми побачили, що в кабінеті Голови Верховної Ради був продемонстрований сценарій зриву саміту «Україна—ЄС», — заявив він. За словами Яценюка, всі пропозиції, які опозиція надала щодо законопроектів про можливість надання медичної допомоги Ю. Тимошенко за кордоном, відхилені. «Незважаючи на це, опозиція заявляє: ми готові проголосувати за перше читання двох законопроектів — про прокуратуру та про вибори народних депутатів у редакції Президента та Партії регіонів. У вівторок на вимогу понад 150 народних депутатів глава парламенту зобов’язаний скликати позачергове засідання Верховної Ради, на якому мають бути прийняті в цілому три законопроекти: про надання можливості Ю. Тимошенко отримати медичну допомогу за кордоном, закон про прокуратуру і про вибори народних депутатів. Якщо Партія регіонів з’явиться на засідання і проголосує за ці законопроекти, це означатиме, що Угода у Вільнюсі буде підписана. Якщо ж засідання буде проігноровано представниками Партії регіонів, це означатиме лише одне — Партія регіонів зірвала європейське майбутнє українців, і на них лежить уся повнота відповідальності», — наголосив А. Яценюк.
У свою чергу, Інна Богословська (Партія регіонів) закликала опозицію дотримуватися домовленостей і проголосувати за два законопроекти — про прокуратуру і вибори народних депутатів.
На пропозицію Богословської опозиція згодилася. Як зауважив Олександр Турчинов («Батьківщина»), до неї мають увійти керівники чотирьох фракцій, «тому що комуністи не збираються йти до Європи, в них інші маршрути», та профільних правових комітетів. «Переконаний, така група прийме політично і юридично правильне й виважене рішення. І ми зможемо проголосувати в цілому всі три законопроекти, на яких наполягає ЄС», — сказав він.
Утім, на думку регіоналів, яку озвучив Віталій Журавський, робоча група має створюватися на пропорційній основі з представників усіх фракцій. Він звинуватив лідерів опозиції у небажанні звільнити Ю. Тимошенко. Саме тому, за його словами, «вони подають юридично безграмотні законопроекти, щоб їх не можна було ухвалити».
Врешті депутати перейшли до голосування. Так, 283 депутати підтримали включення до порядку денного законопроектів щодо можливості лікування засуджених за кордоном (без цього сесія не могла б їх розглядати). За створення робочої групи на пропорційній основі проголосувало 289 народних депутатів (ПР — 110, «Батьківщина» — 90, «УДАР» — 37, «Свобода» — 31, КПУ — 0, позафракційні — 21). Комуністи не дали жодного голосу, адже ще раніше їх лідер Петро Симоненко заявив, що вони «участі в цьому шабаші не братимуть».
Водночас сесія включила до порядку денного проекти законів про прокуратуру та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів. Обидва проекти було ухвалено без обговорення у першому читанні. Законопроект про прокуратуру підтримали 286 депутатів, про вибори — 281. Водночас сесія ухвалила рішення підготувати обидва документи до другого читання за скороченою процедурою.
Тож розставити крапки над «і» депутати спробують наступного тижня на позачерговому засіданні Верховної Ради.
На початку ранкового засідання сесія вшанувала пам’ять народного депутата Михайла Герасимчука, який пішов із життя на 67-му році.
Із днем народження цього дня вітали Віталія Чудновського.
 
Дослівно
 
Народний депутат Інна Богословська (ПР): «Треба терміново створити парламентську робочу групу, яка підготує кінцевий варіант законопроекту щодо можливості лікування засуджених за кордоном, під яким підпишуться всі лідери фракцій, а парламент проголосує. В іншому випадку знову будемо шукати винних, і рішення не буде знайдено. Рухайтеся у цьому напрямку, якщо ви не хочете поховати Україну під персональними амбіціями».
 
У центрі Олександра Кужель.
 
Володимир Чуб, Віктор Жеребнюк, Євген Сігал, Олександр Єфремов.
 
 
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.