6 листопада 2013 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему «Конституційно-правове забезпечення прав і свобод людини і громадянина в Україні».

Його учасників привітали голова Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя, академік НАПрН України Сергій Ківалов, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Валерій Писаренко. У заході взяли участь представники органів державної влади, апарату Верховної Ради України, провідні науковці.

Керівник Інституту законодавства Верховної Ради України, академік НАПрН України Олег Зайчук привітав усіх присутніх із 70-річчям визволення Києва від фашистських загарбників та зазначив, що проведення цього заходу, присвяченого питанням забезпечення прав і свобод людини в Україні, саме цього дня є невипадковим. Визволення Києва — серед тих надзвичайно важливих і знакових подій, що вирішили долю Перемоги у Другій світовій війні. За її наслідками основні права і свободи людини визнано як цивілізаційну цінність та обгрунтовано необхідність створення міжнародної системи їх забезпечення. З цією метою було створено Організацію Об’єднаних Націй, серед 50 держав-засновників якої була й Україна, та прийнято Загальну декларацію прав людини 1948 року, що заклало основу подальшого міжнародно-правового співробітництва в галузі забезпечення прав людини.

Учасники круглого столу обмінялися думками щодо забезпечення права на справедливий суд та виконання судових рішень, додержання прав людини під час досудового розслідування та в місцях позбавлення волі, забезпечення свободи слова та журналістських свобод, прав на мирні зібрання, місцеве самоврядування тощо. Наголошувалося на потребі подальшого розвитку законодавства в напрямі запобігання дискримінаційним проявам за різними ознаками, зокрема, релігійними переконаннями, належністю до національних меншин, гендерними відмінностями, а також торгівлі людьми, насильству в сім’ї та жорстокому поводженню з дітьми. Окрему увагу приділено проблемам бідності, необхідності посилення гарантій забезпечення соціальних та екологічних прав громадян, захисту персональних даних.

Під час заходу присутні відзначили важливість дотримання в законодавчій діяльності конституційного принципу недопущення звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод людини під час прийняття законів, врахування рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія), забезпечення вивчення та професійної підготовки стосовно застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в усіх сферах діяльності, пов’язаної із правозастосуванням та забезпеченням прав людини. Учасники заходу підкреслили важливу роль Конституційної Асамблеї, в рамках якої проводиться підготовка змін до Основного Закону України, а також пріоритетність забезпечення прав і свобод людини в її діяльності.