Перемовини між парламентською більшістю та опозицією, які тривали два дні поспіль, щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів, були дуже складні й не зблизили позиції більшості та опозиції. Однак Голова Верховної Ради Володимир Рибак сподівається, що Україна вийде на фінішну пряму у виконанні зобов’язань перед Європейським Союзом і виконає домашнє завдання. Про це він заявив на прес-конференції після пленарного засідання.

Коментуючи домовленості між керівниками депутатських фракцій за участю керівників моніторингової місії Європейського парламенту, Голова Верховної Ради відзначив, що є порозуміння між фракціями щодо двох законів — про прокуратуру і про зміни до виборчого закону, які учора було прийнято в першому читанні. Однак питання про можливість лікування засуджених за кордоном на даний час є неузгодженим. За словами В. Рибака, спостерігачі місії Європарламенту хотіли би прискорити вирішення цього питання, оскільки мають доповідати в Європарламенті 14 листопада. Однак наразі, наголосив В. Рибак, немає рішення профільного комітету щодо поданих законопроектів про лікування засуджених за кордоном. Опозиція зранку під час перемовин за участю Кокса—Квасневського заявила, що вносить новий законопроект, але без рішення профільного комітету його також не можна розглядати. І жодних домовленостей щодо цього законопроекту також немає. Тому депутати домовилися створити робочу групу в парламенті, яка напрацює узгоджений варіант законопроекту, щоб за нього могла проголосувати конституційна більшість. При цьому В. Рибак зауважив, що Президент України тримає це питання на особистому контролі й підтверджує свою готовність підписати той закон, який прийме парламент. Глава парламенту також повідомив, що Президент проводив співбесіди із деякими депутатами із проханням зважено підійти до цього питання, підтримати узгоджений варіант закону. Але деякі депутати звинувачують і Президента в певному тиску, кажучи, що вони не можуть голосувати за людину, яка завдала державі збитків на понад 20 млрд. доларів. Прогноз у Голови Верховної Ради щодо голосування за законопроект про лікування засуджених за кордоном не вельми оптимістичний: «Я не знаю, чим закінчиться розгляд цього закону», — сказав В. Рибак.

Глава парламенту також заявив, що готовий підписати розпорядження про скликання наступної середи, 13 листопада, позачергового пленарного засідання, на якому буде розглянуто законопроекти про прокуратуру і про вибори у другому читанні та напрацьований робочою групою варіант закону про лікування засуджених за кордоном. Однак на цю хвилину порозуміння у парламенті щодо найсуперечливішого законопроекту немає. «Поки що компромісу щодо закону про лікування засуджених за кордоном немає», — відзначив В. Рибак.

Володимир Рибак також наголосив, що закон про лікування засуджених за кордоном не повинен прийматися під одну людину, а має діяти для всіх хворих ув’язнених. Його особиста думка — що екс-прем’єру Юлії Тимошенко треба надати змогу лікуватися за кордоном, але після видужання їй доведеться відбувати покарання. «Не повинно бути ультиматумів з боку опозиції. Парламент — це місце, де опозиція повинна чути владу, а влада — опозицію, і через компроміси приймати рішення», — зазначив Голова Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.