Український і болгарський народи пов’язують давні традиції дружби, спільні сторінки історії, а також мовна і культурна близькість. На цьому Голова Верховної Ради України Володимир Рибак наголосив під час учорашньої зустрічі з міністром закордонних справ Республіки Болгарія Крістіаном ВІгенІним (на знімку). «Ми розглядаємо Болгарію як дружню країну та одного з наших ключових партнерів на Балканах», — підкреслив він, відзначивши, що порядком денним україно-болгарського політичного діалогу передбачається здійснення візитів Президента Болгарії в Україну та Прем’єр-міністра України до Болгарії.

У цьому контексті керівник парламенту зазначив, що взаємні візити дадуть поштовх для активізації нашого співробітництва та визначення перспективних напрямів подальшої співпраці. Він передав подяку Голові Народних Зборів Болгарії пану Мікову за запрошення здійснити офіційний візит до Болгарії.

Сторони обговорили питання активізації двостороннього співробітництва, зокрема, міжпарламентську складову, питання торговельно-економічної та культурно-гуманітарної співпраці.

Голова Верховної Ради назвав міжпарламентське співробітництво важливою складовою політичного діалогу, відзначивши значну роль парламентських груп дружби в інтенсифікації та подальшому розвитку міжпарламентських контактів. Він повідомив, що у Верховній Раді України функціонує така група у складі 33 народних депутатів.

В. Рибак подякував керівництву Болгарії за послідовну підтримку європейського курсу України, висловивши сподівання на підписання Угоди про асоціацію під час Вільнюського саміту. Водночас, за його словами, для українського суспільства особливо важливою є подальша підтримка у питанні лібералізації Євросоюзом візового режиму з Україною.

Керівник парламенту наголосив на значній увазі, яку Україна приділяє економічній складовій україно-болгарських відносин. «У наших спільних інтересах докласти максимальних зусиль до нарощування обсягів товарообігу», — сказав він і пояснив: «Це означає, що нам потрібно ефективніше використовувати наявний потенціал».

В. Рибак висловив переконання, що лібералізація взаємної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію, завдяки її частковому застосуванню, забезпечить умови для активізації взаємовигідного економічного партнерства. Важлива роль, за його словами, у цьому питанні належить спільній україно-болгарській Міжурядовій комісії з економічного співробітництва. «На нашу думку, потрібно активніше використовувати можливості цього інструменту співпраці, а також бізнес-форумів, та всіма засобами стимулювати безпосередні контакти між представниками ділових кіл», — підкреслив він, зауваживши, що українська сторона інтенсивно працює над покращенням інвестиційного та ділового клімату України.

К. Вігенін, своєю чергою, наголосив, що у відносинах між Україною і Болгарією немає жодного гострого питання. На його переконання, наявний потенціал у міжпарламентських, торговельно-економічних та культурно-гуманітарних взаєминах потрібно використовувати у повному обсязі. «Україна є для нас важливим торговельним партнером, і є всі можливості для більшого поглиблення співпраці між нашими країнами», — сказав він. У цьому контексті він зазначив, що підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і створення зони вільної торгівлі сприятимуть розширенню співробітництва між Україною і Болгарією.

Міністр закордонних справ Республіки Болгарія подякував українській стороні за шанобливе ставлення до болгарської спільноти на території України, що, за його словами, є «прикладом для інших країн».

К. Вігенін запевнив, що його країна підтримує Україну на шляху до євроінтеграції, і запросив В. Рибака відвідати Республіку Болгарія з офіційним візитом.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

 

«Укладення Угоди про асоціацію приведе до поліпшення умов ведення бізнесу, дерегуляції підприємницької діяльності, створення чітких, прогнозованих і прозорих правил, удосконалення судової системи. Покращення бізнес-клімату сприятиме притоку прямих іноземних інвестицій, передусім з країн ЄС».

Прес-служба Верховної Ради України.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.