Про це йшлося під час учорашньої зустрічі прем’єра Миколи Азарова (на знімку) з українськими промисловцями. Також обговорювалися актуальні питання розвитку економіки в умовах рецесії на світових ринках.
«Уряд готовий дуже відповідально обговорити проблеми, які сьогодні є на наших основних промислових підприємствах. Зараз визначальний місяць: формування виробничих планів і замовлень на 2014 рік. Основна проблема, яка в центрі уваги і уряду, і Президента — це наші торгово-економічні відносини з Російською Федерацією. Я хотів би почути думку наших промисловців: що необхідно зробити для того, щоб мінімізувати негативний ефект, пов’язаний зі скороченням нашого товарообороту з Росією», — сказав М. Азаров. При цьому він нагадав, що товарообіг з Росією впав приблизно на 25 відсотків, та зауважив, що у 2014 році ситуація може ще більше ускладнитися.
У відповідь промисловці закликали уряд активніше захищати та підтримувати вітчизняних виробників. Особливо це стосується переговорних процесів з Російською Федерацією, адже 52 відсотки українського машинобудування експортується саме до цієї країни. Проте складається дуже загрозлива ситуація із скороченням обсягів виробництва, що може призвести до звільнення великої кількості працівників та втрати доходів бюджетів. Насамперед це стосується транспортного машинобудування, автомобілебудування, хімічного комплексу, металургії, трубного виробництва, харчової галузі тощо.
«Уряд повинен мати чіткий план дій, щоб мінімізувати ризики. Він має підсилити переговорний, дипломатичний та юридичний процес щодо виконання взятих зобов’язань, як з Росією, так й іншими підписантами Угоди про вільну торгівлю в СНД», — наголосив народний депутат, керівник Спілки промисловців і підприємців Анатолій Кінах.
Промисловці також звернули увагу на те, що Росія запроваджує додаткові митні обмеження на український експорт, які суперечать нормам Світової організації торгівлі.
«Нам необхідно звертатися у СОТ. У нас проблем з Європою немає. У нас проблеми сьогодні з Митним союзом», — зазначив народний депутат, власник корпорації «Норд» Валентин Ландик. Він також запропонував запровадити індикативні ціни для захисту вітчизняних виробників.
Про необхідність використання механізмів СОТ також говорив народний депутат, власник компанії «Рошен» Петро Порошенко. «Робота з використання механізмів СОТ для захисту інтересів української економіки, українського виробника має відбуватися постійно. На сьогодні ми не використовуємо і 10 відсотків тих можливостей, які надає нам Світова організація торгівлі», — наголосив він.