Чергову акцію протесту розпочали 27 грудня шахтарі Нововолинська, вже третій день блокуючи поблизу міста шосе Брест—Ковель—Жовква—Львів. Від часу попередньої подібної акції, яку, щоправда, проводили лише шахтобудівники Десятої «Нововолинської», минуло трохи більше двох місяців. Тоді їх спонукали до цього відсутність будь-якого фінансування та десятимісячна заборгованість у заробітній платі. Тепер блокування пожвавленої магістралі проводять вже гірники трьох діючих шахт міста. Адже йдеться взагалі про виживання вугільної галузі Волині.

У жовтні завдяки принциповій позиції гірників, теркому профспілки, підтримці голови облдержадміністрації Володимира Гунчика вже за три дні від початку акції шахтобудівникам виплатили заробітну плату в обсязі 25 мільйонів гривень. Обіцяне ж урядом продовження фінансування до передбачених на 2014 рік 100 мільйонів гривень додало колективу ентузіазму та нових сил.

Утім обіцянки так і залишилися невиконаними. В подальшому кошти на спорудження шахти не надходили. Тому цілком логічним було рішення шахтобудівників Десятої разом із гірниками ДП «Волиньвугілля» провести 23 грудня віче, щоб висловити своє обурення зупинкою фінансування на завершальній стадії будівництва. До старих проблем тим часом додалася ще одна: серед шахт, які планують закрити наступного року, названо Першу і Дев’яту «Нововолинські». Незрозуміла й доля найперспективнішої на даний час шахти «Бужанка», де через брак коштів працює лише одна лава. Тобто йдеться про тотальне знищення вугільної галузі Волині.

Все це торкнеться доль тисяч шахтарів. Людей практично викинуть на вулицю, залишивши їхні сім’ї без засобів існування. Непродумана реструктуризація вугільної промисловості, йшлося 23 грудня на акції протесту, завдає непоправної шкоди економічній стабільності держави. Дивно, що це робиться в умовах дефіциту вугілля — головного енергоносія України.

У прийнятій 23 грудня резолюції шахтарі Волині закликали Президента, очільника Кабінету Міністрів, Голову Верховної Ради України у триденний термін розв’язати проблеми гірників Волині. У разі невиконання цих вимог, гірники залишали за собою право перейти до більш рішучих заходів протесту.

Прикро, але минуло вже шість днів, а Кабінет Міністрів і Міністерство енергетики та вугільної промисловості жодним чином не відреагували на справедливі вимоги шахтарів Волині. 

Про Львівсько-Волинський вугільний басейн в уряді ніби забули. А втім, західна кочегарка України має великі перспективи. Вже сьогодні тут можна розпочинати будівництво шести нових сучасних вуглевидобувних підприємств: шахт №№ 3,4,5,6 «Червоноградських» та №№ 1,2 «Тяглівських», кожна потужністю мільйон і більше тонн. Для цього є все: кадри, досвід, розвинена мережа залізниць, не знищена ще до кінця індустрія будматеріалів, а поруч кілька потужних теплових електростанцій — споживачів палива. Є тут і коксівне вугілля.

На знімку: прохідники Десятої «Нововолинської».

Фото надане адміністрацією шахти № 10 «НВ».