Напередодні свят у Полтаві повсюдно з’явилися бігборди та сітілайти з привітаннями від міського голови Олександра Мамая (на знімку). Та вони, м’яко кажучи, не потішили патріотично налаштованих земляків. Навпаки, розчарували та обурили присутністю на величезних вітальних «листівках» зображення так званого монумента Слави, тобто усім відомого позолоченого орла з блискавками в кігтях та лавровим вінком у дзьобі. Цей хижий бронзовий птах на маківці чавунної колони символізує трагічний для України день Полтавської битви.

Саме тій, яка майже на три століття поховала мрії мільйонів українців про власну незалежну державу. Згідно з імперсько-шовіністичними канонами трубадурів «преславної вікторії», забронзовілий орел та ще зо два десятки схожих пам’ятників мали презентувати світові Полтаву винятково як «город слави русского оружія». Їх «насівали» тут царські урядники до початку ХХ століття включно, щоб підняти «бойовий дух» імперії, яка тріщала по швах.

«Якби тисячі наших козаків, їхніх дружин і дітей, котрих до початку Полтавської битви й одразу після неї за «ізмєну» Петру І вирізали його посіпаки, побачили те «орлино»-різдвяне привітання від Мамая, то, мабуть, перекинулися б у своїх безіменних могилах, — зауважив у розмові з власкором «Голосу України» голова обласної організації товариства «Соборне козацтво України «Січ» Віктор Убийвовк. — Ще майже десяток полтавців, які також зателефонували до корпункту нашої газети з цього приводу, нагадали очільнику обласного центру про те, що їхнє місто має свої, а не «позичені» й не нав’язані ззовні, справжні символи-обереги. Не зайвим виявилося й нагадування про те, що навіть той імперський орел після російської агресії проти нашої держави трохи «українізувався». Ще влітку небайдужі полтавці прикріпили до його дзьоба синьо-жовтий прапор, а до колони, на якій він сидить, — банер із уславленням України та її героїв. Однак, попри те, що робоче місце Олександра Мамая знаходиться буквально за кілька десятків метрів від орлиного «гнізда», згаданих та інших змін за своїми вікнами міський голова Полтави чомусь, як то кажуть, упритул не бачить...

Фото автора.