Опозиція мітингувала на підтримку євроінтеграції, а комуністи святкували 96-ту річницю Жовтневої революції
Учора в центрі столиці вирували мітинги, через що на декілька годин було перекрито рух транспорту. На вулиці Грушевського, під стінами Верховної Ради України, зібрався мітинг опозиції на підтримку євроінтеграційних прагнень українського народу.
Тим часом прихильники Комуністичної партії із оркестрами та музикою пройшли Хрещатиком (від пам’ятника Леніну до Європейської площі) та до Верховної Ради — з нагоди 96-ї річниці Жовтневої революції.
Близько трьох тисяч осіб із символікою «Батьківщини», «УДАРу», «Свободи», Європейської партії України мітингували з гаслами «Ми за Євросоюз», «Україна — європейська країна», «Свободу Україні» та іншими в руках. Від будівлі парламенту їх відмежовував кордон у декілька рядів міліціонерів та інших працівників спецпідрозділів МВС у бронежилетах та касках — на перший погляд, охоронців громадського порядку було не менше, ніж мітингувальників.
Перед початком засідання парламенту депутати з фракції «Батьківщина» вишукувалися на ґанку Верховної Ради, навпроти Маріїнського парку, з величезним плакатом із написом «Юлі — волю». Під час мітингу депутати від опозиції заявили, що вони категорично наполягатимуть на ухваленні парламентом закону про лікування засуджених за кордоном, що створить правове поле для лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном. І якщо Верховна Рада не зможе прийняти відповідне рішення нинішнього пленарного тижня, вони домагатимуться проведення позачергового засідання парламенту наступного.
***
Учасники акції прихильників Компартії несли плакати із закликами до соціалізму та проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу до Митного союзу: «Наше майбутнє — соціалізм», «Вперед до соціалізму!», «Долю країни має вирішувати народ», «Проведемо референдум» тощо.
А тим часом близько ста представників Конгресу українських націоналістів провели біля адміністрації Президента пікетування з вимогою заборонити Комуністичну партію України.
Зрештою, жодних ексцесів та сутичок, на щастя, не трапилося, і по обіді учасники мітингів мирно розійшлися по домівках.