У Швейцарії планується узгодити спільну позицію щодо таких важливих для всього світу питань як радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, повернення полонених і депортованих осіб.

Про це розповіла народна депутатка, представниця Президента України у Верховній Раді Галина Михайлюк.

«Під час саміту критично важливим є підтвердження основоположних принципів міжнародного права, наприклад, неприпустимість застосування ядерної зброї та необхідність гарантування безпеки ядерних об’єктів. Також важливим є забезпечення вільного судноплавства у Чорному й Азовському морях як елементу світової продовольчої системи безпеки. Потребують врегулювання й гуманітарні питання, передовсім це стосується обміну полоненими й повернення українських громадян, зокрема дітей. Глобальний саміт миру повинен стати платформою для ухвалення дорожньої карти завершення війни, повернення всіх українських територій, отримання компенсацій, подолання всіх криз, спричинених російською агресією», — зазначила парламентарій.

Вона додала, що, підтримуючи реалізацію «Формули миру», наші міжнародні партнери докладають зусиль для діяльності робочих груп за конкретними пунктами. У кожному з десяти пунктів є визначені країни-лідери.

«Що стосується пункту про радіаційну та ядерну безпеку, то до нього приєдналися 16 країн і три міжнародні організації. Лідерами в цьому питанні є Чехія, Франція та Швеція. Довкола другого пункту «Формули миру», який стосується продовольчої безпеки, об’єдналися аж 67 країн і три міжнародні організації. Лідерами виступили Туреччина та Європейська комісія. Над пунктом стосовно енергетичної безпеки працюють 24 країни та п’ять міжнародних організацій. Лідерами тут є Данія і Польща. У розробці пункту щодо звільнення полонених і депортованих осіб беруть участь 28 країн. Лідерами є Канада і Катар. Дуже популярним виявився пункт сьомий «Формули миру», що стосується відновлення справедливості, до нього долучилися 72 країни й три міжнародні організації», — поінформувала народна депутатка.

За її словами, росія намагається зірвати будь-які перемовини щодо імплементації «Формули миру» й завадити участі в саміті певних держав. Водночас українські «дипломатичні десанти» працюють по всьому світу для залучення максимальної кількості світових лідерів до Глобального саміту миру.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.