Голови комітетів закордонних справ парламентів демократичних країн світу — Сенату США, Європейського Союзу, Бельгії, двох палат Чеського парламенту, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі та Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії і України — підписали спільну заяву, яка засуджує прийняття парламентом Грузії закону про «іноземного агента».

Підписання такої заяви ініціював сенатор США, Голова Комітету Сенату США з міжнародних відносин Бенджамін Луїс Кардін. «Незважаючи на неодноразові висловлені занепокоєння з боку друзів і союзників, парламент Грузії зробив тривожний репресивний крок, який підриває засади демократії і суперечить заявленій меті інтеграції Грузії із Західним демократичним світом. Як представники законодавчих органів євроатлантичного простору, ми розуміємо, що роль парламенту полягає у відображенні волі свого народу, і грузини чітко висловились проти інспірованого Кремлем закону, як несумісного з їхньою ідентичністю, європейськими цінностями та демократичними принципами. Цей, так званий закон про «іноземних агентів», відображає політику Володимира Путіна, який продовжує незаконно окупувати 20 відсотків території Грузії», — йдеться у спільній заяві.

«Поважні грузинські організації, такі як Transparency International (TI Georgia), Міжнародне товариство чесних виборів і демократії (ISFED) і Асоціація молодих юристів Грузії (GYLA), відіграють ключову роль на шляху Грузії до євроатлантичної інтеграції. Цей закон суперечить зусиллям в демократичному розвитку і є прямим нападом на громадянське суспільство та незалежні ЗМІ — фундаментальні елементи будь-якої демократії. Сполучені Штати та Європа продовжуватимуть підтримувати такі організації, оскільки їх лідерство та бачення щодо Грузії є прикладом справжнього патріотизму, на відміну від 84 членів парламенту, які приєдналися до Росії під час голосування за такий закон», — наголошують підписанти спільної заяви.

«Ми ніколи не залишимо грузинський народ, який мужньо продемонстрував свою непохитну відданість демократичним цінностям шляхом мирного опору, і ми ніколи не вагатимемося притягнути до відповідальності тих, хто відповідальний за прийняття цього закону в російському стилі та за жорстокі напади на ненасильницькі демонстрації, включно з Бідзіною Іванішвілі та його близьким оточенням. Грузинському народу ми заявляємо: ви не самотні!» — наголосили автори заяви.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.