У січні — вересні 2013 року до Верховної Ради України надійшло 71,2 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 952 звернення менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За даними Відділу з питань звернень громадян апарату Верховної Ради, протягом цього періоду комітетами та Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради з питань приватизації опрацьовано 18,8 тис. листів (що на 3,3 тис. більше від аналогічного показника минулого року). З них найбільше звернень громадян розглянуто у комітетах: з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин — 3,6 тис.; з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією — 3,3 тис.; з питань свободи слова та інформації — 2,4 тис.; з питань верховенства права та правосуддя — 2,3 тис. і з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — 1,3 тис.

Депутатськими фракціями у Верховній Раді опрацьовано понад 7 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. З них 1,9 тис. звернень розглянуто в депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода», 1,8 тис. — у депутатській фракції Комуністичної партії України, 1,4 тис. — у депутатській фракції Партії регіонів, 1,2 тис. — у депутатській фракції Політичної партії «УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка», 742 — у депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

За дев’ять місяців поточного року до керівництва парламенту звернулися 729 осіб, з них до Голови Верховної Ради Володимира Рибака — 339 осіб.

У структурних підрозділах апарату Верховної Ради опрацьовано 45,5 тис. звернень громадян, з них майже 44 тис. розглянуто у Відділі з питань звернень громадян.

Упродовж січня — вересня 2013 року на особистому прийомі у Верховній Раді відвідувачі подали 10,3 тис. (що на 1,6 тис. більше від аналогічного періоду минулого року) пропозицій, заяв і скарг, у тому числі парламентськими комітетами прийнято 2,4 тис. звернень, депутатськими фракціями — майже 1,4 тис. звернень громадян.

Аналіз статистичних даних у розрізі регіонів свідчить про збільшення звернень з Києва (більше на 4,4 тис.), Львівської (більше на 2,3 тис.), Київської (більше на 2,1 тис.), Луганської (більше на 2,0 тис.), Донецької (більше на 1,4 тис.), Запорізької (більше на 922), Тернопільської (більше на 809) областей. Водночас дещо зменшилася кількість звернень із Сумської (менше на 2,4 тис.), Дніпропетровської (менше на 2,4 тис.), Чернігівської (менше на 2,0 тис.), Волинської (менше на 1,4 тис.), Хмельницької (менше на 1,2 тис.), Одеської (менше на 938) та Рівненської (менше на 919) областей.

Серед авторів звернень, які зазначили свій соціальний стан, переважали заяви і скарги від пенсіонерів — 17,1 тис.; підприємців — 1,4 тис.; осіб, які позбавлені волі, — 1,1 тис.; безробітних — 1,0 тис.; працівників бюджетної сфери — 661; державних службовців — 192; робітників — 132; служителів релігійних організацій — 101; учнів і студентів — 83; військовослужбовців — 41; селян — 12.

У зверненнях до Верховної Ради громадянами було порушено майже 72,1 тис. питань. Серед парламентської кореспонденції 47,5% становлять листи, в яких порушуються проблеми із забезпеченням дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян; 9,6% — питання соціального захисту; 6,8% — діяльності Верховної Ради, Президента України та Кабінету Міністрів; 5,4% — сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту; 3,9% — комунального господарства; 3,6% — праці і заробітної плати; 3,3% — фінансової, податкової та митної політики; 2,5% — житлової політики; 2,4% — охорони здоров’я; 2,3% — аграрної політики і земельних відносин.

Упродовж січня — вересня 2013 року до Верховної Ради надійшло 34,3 тис. пропозицій, заяв і скарг з питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, що на 6,6 тис. звернень більше, ніж за аналогічний період минулого року. У Відділі з питань звернень громадян розглянуто 20,9 тис. (на 2,4 тис. більше, ніж за аналогічний період минулого року) таких звернень, 10,5 тис. (на 3,0 тис. більше) — у парламентських комітетах, 2,6 тис. — у депутатських фракціях.

Як свідчить аналіз, значною залишається кількість скарг громадян на дії працівників прокуратури. Як і раніше, більшість дописувачів продовжують скаржитися на неналежний рівень виконання своїх функцій окремими прокурорами та на формальний розгляд звернень громадян. За дев’ять місяців поточного року до Відділу з питань звернень громадян надійшло 2,8 тис. таких скарг, 2,5 тис. — до Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Як і торік, за звітний період нинішнього року зросла кількість звернень, в яких порушуються питання функціонування судової гілки влади. Упродовж січня — вересня 2013 року працівниками Відділу з питань звернень громадян опрацьовано 2,5 тис. заяв і скарг на дії окремих суддів, їхню упередженість під час розгляду судових справ, тяганину з їх розглядом. У Комітеті з питань верховенства права та правосуддя розглянуто 2,1 тис. таких звернень.

За звітний період також зросла кількість звернень, у яких дописувачі скаржаться на незаконні дії працівників міліції та органів ДАІ. Як свідчить аналіз, діяльність окремих працівників міліції викликає у дописувачів нарікання, особливо це стосується порушень та зловживань, допущених ними під час ведення слідства. За дев’ять місяців поточного року до Відділу з питань звернень громадян надійшло 1,7 тис. таких скарг, 1,0 тис. — до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Слід зазначити, що протягом останніх трьох років у пошті парламенту спостерігається тенденція до зменшення кількості пропозицій, заяв і скарг громадян з питань соціального захисту (з 12,9 тис. звернень у січні — вересні 2011 року до 8,8 тис. у січні — вересні 2012 року та майже до 7,0 тис. у січні — вересні 2013 року). За звітний період у Відділі з питань звернень громадян розглянуто 4,0 тис. (на 1,2 тис. менше) листів з цієї тематики, у Комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів — 574 (на 510 менше), у Комітеті з питань соціальної політики та праці — 152 (на 54 більше), у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — 92 (на 37 більше), у депутатській фракції Комуністичної партії України — 354 (на 8 менше), у депутатській фракції Партії регіонів — 260 (на 25 менше).

Згідно зі статистикою, кожне четверте звернення з питань соціального захисту, яке надійшло до парламенту в січні — вересні 2013 року, — це скарги на неналежний розмір пенсій, диспропорцію в пенсійному забезпеченні, прохання справедливого перерахунку та виплати передбачених законом надбавок та доплат.

Усі пропозиції, заяви і скарги громадян до Верховної Ради розглядалися відповідно до чинного законодавства. Звернення, що містили пропозиції до законопроектів, зареєстрованих Верховною Радою, вивчали та узагальнювали в парламентських комітетах. 

Листи, в яких порушувалися питання, що не належали до повноважень Верховної Ради, надсилали для вирішення по суті органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, органам прокуратури та суду. Аналітичні матеріали доповідалися керівництву Верховної Ради, передавалися до парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді та народним депутатам для застосування в законотворчій роботі.