Можливо, на саміті лідерів ЄС відбудеться і фіналізація безпекової угоди між Україною та Європейським Союзом. Про це розповів народний депутат, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«На сьогодні угода про гарантії безпеки між Європейським Союзом та Україною погоджена з усіма 27 послами країн-членів ЄС. Цей документ передбачатиме довгострокову 10-річну підтримку України. Ідеться передусім про військову допомогу. Важливо, що цьогорічний фонд підтримки України становить 5 млрд євро, і він може зростати у найближчі роки. В угоді також ідеться про зусилля з відновлення України як в економічному, так і в інфраструктурному планах. Тобто це комплексний документ, і це один із кроків до колективної безпеки», — наголосив парламентарій.

Він нагадав, що Україна вже підписала дев’ять двосторонніх угод про гарантії безпеки.

«Після Вільнюського саміту НАТО минулого року ми вже маємо дев’ять підписаних безпекових угод. Зараз у нас тривають переговори з Бельгією, Португалією, Словенією щодо підготовки таких самих документів. Також на фінальному етапі перебуває підготовка безпекової угоди зі США. Є оптимізм, що до Вашингтонського саміту НАТО вона буде підписана», — підкреслив народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.