17 травня у Києві відбулася міжнародна конференція з прав колоніальних народів рф, організована Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України з питань підготовки проєкту основних засад державної політики України щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів російської федерації (ТСК) у співпраці з міжнародною організацією «Ліга Вільних Націй».

Народні депутати України, дипломати, експерти з питань деколонізації та представники національно-визвольних рухів колоніальних народів рф обговорили постійні порушення колоніальним імперським режимом прав людини і прав народів, підходи до реалізації прав колоніальних народів на самовизначення, практичні аспекти деколонізації та її вплив на глобальну безпеку.

У конференції взяли участь представники башкирського, бурятського, ерзянського, татарського, черкеського рухів.

«У світі зростає розуміння, що причина війни — імперіалістський, колоніалістський характер російської держави, — зазначила у вступному слові Голова ТСК Марія Мезенцева. Уже визнано резолюціями Європарламенту та ПАРЄ, що росія є колоніальною імперією, що її деімперіалізація й деколонізація є необхідними умовами позитивних змін у росії та сталого миру для України. Для України це є продовженням давньої традиції. Українці завжди розуміли, що Україна не буде вільною, поки невільні інші народи імперії. Наше гасло завжди було «За нашу і вашу свободу!».

Ще у 1943 році Організація українських націоналістів ініціювала створення Антибільшовицького блоку народів. Верховна Рада України нині активно включилася в роботу в цьому напрямі: створена ТСК, розроблений і найближчим часом буде винесений на розгляд Парламенту законопроєкт про основні засади державної політики».
Підсумком конференції стало підписання меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між ТСК та Лігою Вільних Націй.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.