Свій виступ на вчорашньому засіданні уряду Прем’єр-міністр України Микола Азаров (на знімку) розпочав із привітань до сімдесятої річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. «Ми по праву пишаємося такими перлинами світової культурно-історичної спадщини, як Києво-Печерська лавра, Софійський собор, Кирилівська церква тощо. Я хочу нагадати, що своїм існування сьогодні ці пам’ятки завдячують хоробрості і самопожертві радянських воїнів. Визволення далося нам великою ціною, і ми шануємо всіх тих, хто поліг у цій боротьбі. Ми завжди пам’ятаємо і будемо пам’ятати про них, що віддали своє життя за визволення Києва і України, за визволення Європи від найбільшої цивілізаційної загрози за всю історію людства», — зазначив глава уряду.

Микола Азаров попросив керівників регіонів і міст зробити все можливе, щоб інші населені пункти відзначили ювілеї також із піднесенням, щоб свято відчувалось і у зразковому вигляді вулиць і площ, і в почуттях людей.

Прем’єр сказав, що на Алеї Героїв Парку Вічної Слави в Києві, де було відкрито ще два пам’ятники славетним українцям, безпосереднім учасникам визволення Києва (погруддя генерала армії Черняховського і маршала бронетанкових військ Рибалка), він спілкувався з фронтовиками. «Вони прийшли й енергійно підтримали те, що ми робимо: зберігаємо пам’ять, захищаємо історичну правду, — поділився Микола Янович. — Я зайвий раз переконався, наскільки потрібні і глибоко людяні ініціативи, з якими виступив Президент України, коли доручив уряду розробити нові програми соціального захисту і підтримки ветеранів».

Підбиваючи підсумки регіонального засідання Всесвітнього економічного форуму «Стратегічний діалог заради майбутнього України», який відбувся у Києві, прем’єр наголосив, що головне для успішного розвитку України — це політична стабільність і консолідація влади, бізнесу і громадян навколо проектів модернізації. Однак, як засвідчує історія, в умовах політико-економічних «шарахань» сталий розвиток неможливий, додав прем’єр.

«Україна за час хаотичних пострадянських трансформацій досі не вийшла на рівень валового внутрішнього виробництва 1990 року. А за цей само час в умовах політичної стабільності, наприклад, Китай втричі збільшив валовий національний продукт. Туреччина подвоїла економічний результат. А у нас, на жаль, певні сили способом свого політичного існування обирають дестабілізацію ситуації», — сказав глава уряду.

За його словами, сьогодні Україна переживає дуже відповідальний і унікальний період розвитку: «Ми не маємо права помилитися. У нас немає зайвих ресурсів і часу ні на економічні експерименти, ні на політичне протистояння».

«Проблема зрозуміла: традиційні конкурентні переваги України вичерпалися, традиційні ринки збуту не забезпечують Україні необхідні темпи економічного зростання. Отже, відповідальність нашого уряду полягає в тому, щоб точно визначити «точки зростання» вітчизняної економіки, залучити до них стратегічні інвестиції, вивільнити енергію економічних свобод і щодня підтверджувати, посилювати лідерські позиції там, де ми їх завоюємо. Для цього треба зосередитися на модернізації виробництв, розвиткові внутрішнього ринку і розвиткові інфраструктури», — наголосив Микола Азаров, зауваживши, що це непросто, але це — єдиний спосіб досягти результату, на який націлює суспільство Президент Віктор Янукович, а саме: вийти на принципово вищий рівень якості життя в Україні.

Урядовці розглянули порядок відбору та затвердження нових інвестиційних проектів, якими передбачено нарощування видобутку нафти, природного газу, метану вугільних родовищ, сланцевого газу тощо, а також порядок здійснення контролю за виконанням таких інвестиційних проектів і визначення додаткових обсягів цієї сировини. «Це дасть змогу застосовувати податкові стимули для залучення інвестицій у нарощування видобування стратегічної сировини на виснажених та важких для видобування ділянках», — наголосив Микола Азаров.

Крім того, як повідомляє Урядовий портал, глава Кабміну доручив віце-прем’єр-міністру Олександру Вілкулу, Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ «активізувати роботу зі створення генеральних планів наших міст».

Дослівно

Прем’єр-міністр Микола АЗАРОВ:

 

«І ще одне мене вразило у спілкуванні з ветеранами. Те, наскільки вдячно вони сприймають кожен крок розвитку країни, кожну зміну на краще, яку бачать у Києві і в державі. Адже ці люди пройшли не тільки війну, а й відновлення країни з небаченої руїни... І ось сьогодні вони щиро пишаються тим, що Київ перетворюється на справді європейську столицю. Що практично вперше за новітню історію не так швидко, як хотілося б, але, безумовно,  змінюється якість життя в рідному місті».

Тим часом

На брифінгу в Кабміні міністр енергетики Едуард Ставицький повідомив, що НАК «Нафтогаз України» погасила перед «Газпромом» 20 відсотків боргу за поставлений у серпні газ.

«Ми цей борг виплачуємо і в нас ніколи не було таких моментів, які б наголошували на неплатоспроможності компанії НАК «Нафтогаз України». На сьогодні ми вийшли більш як на 20 відсотків», — сказав Е. Ставицький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.