Усі чотири законопроекти про лікування засуджених за кордоном, які на сьогодні подано до парламенту, «не відповідають елементарним юридичним вимогам». Це було переконливо підтверджено на засіданні профільного комітету Верховної Ради, який прийняв рішення створити робочу групу. Про це заявив на вчорашньому брифінгу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. На його думку, робоча група може завершити свою роботу впродовж двох-трьох днів, але, можливо, їй знадобиться більше часу. При цьому лідер регіоналів наголосив, що проблема лікування засуджених має бути вирішена загалом, а не для однієї людини. До Уповноваженого Верховної Ради з прав людини надійшло десятки звернень із проханнями про лікування за кордоном від ув’язнених, в тому числі й засуджених за тяжкі злочини — вбивство, зґвалтування тощо, котрі є невиліковно хворими і можуть підпасти під дію закону.

Водночас Єфремов зауважив, що місія спостерігачів Євросоюзу в складі Пета Кокса та Олександра Квасневського жодного разу не зустрічалася з представниками найбільшої фракції у парламенті — Партії регіонів, тоді як із опозицією європарламентарії зустрічалися не раз. Єфремов відзначив, що у фракції регіоналів «назріває серйозна ситуація», тому, щоб вирішувати певні питання, депутатів треба переконувати. «Створюється враження, що на перше місце у роботі місії спостерігачів ЄС ставиться не питання євроінтеграції України, а звільнення Тимошенко, — вважає О. Єфремов. — Представники місії зі мною не зустрічалися жодного разу, а з опозицією — постійно. Але якщо вони думають, що ми по сигналу голосуватимемо за те, про що вони домовлялися з опозицією, то у нас є своя думка, і ми хочемо, щоб нас слухали і чули».

Лідер фракції Партії регіонів також заявив, що, за його інформацією, Росія нині готує позов до Стокгольмського арбітражного суду на 10 мільярдів доларів з приводу газового контракту, підписаного екс-прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко, за недобір газу, що може стати серйозним ударом по нашій державі. «Не знаю, правда це чи ні, але є така інформація, — сказав він. — Але якщо припустити, що це правда, то це буде великий удар по нашій державі», — додав Єфремов.

ФАКТ

За даними Міненерго, за дев’ять місяців Україна скоротила споживання газу на 2,7 млрд. кубометрів (7,2%) порівняно з аналогічним показником минулого року — до 34 млрд. кубометрів. Імпорт газу в Україну в січні—вересні 2013 року скоротився на 19,8% (на 4,8 млрд. кубометрів) порівняно з аналогічним періодом 2012 року — до 19,7 млрд. кубометрів. Це мінімальний обсяг споживання Україною газу з 1991 року.