«Якщо подані урядом законопроекти буде ухвалено, цей день увійде в історію як «чорна неділя», — на цьому під час недільного брифінгу в парламенті наголосив народний депутат від Опозиційного блоку Нестор Шуфрич.
За його словами, у бюджеті нинішнього року, хоча він також був складним, усі ці стандарти витримано. «Виникає запитання: чому в бюджеті на 2015 рік, у якому дохідну частину збільшено на 98,5 млрд. грн., не знайшлося коштів для збереження відповідних стандартів. Чому не піднімаються мінімальні зарплата та пенсія, хоча кошти для цього є. Так, ці кошти номінальні. Бо ми розуміємо, що внутрішній валовий продукт впав на 10%, але за рахунок підняття цін, здешевлення гривні держбюджет додатково отримає 100 млрд. грн. Ми розуміємо необхідність профінансувати заходи щодо обороноздатності нашої країни на суму 35 млрд. грн. Чому ж решту — 65 млрд. грн. — не віддати тим, хто постраждав найбільше через падіння курсу та підняття цін. Інфляція та девальвація сьогодні вбивають людей. Громадяни несуть на собі основне навантаження фінансових втрат», — наголосив він.
Спроба децентралізувати фінансові потоки також викликає у Н. Шуфрича скепсис. Він назвав проект держбюджету в цій частині знущанням над місцевими кошторисами. «У них забирають гарантовані доходи, податки, які мають реальне наповнення, їх буде перенаправлено до центрального кошторису. Натомість на місця віддають податки, які реально ніколи не наповнювалися. Це абсолютна централізація бюджетних потоків і контроль Києва над місцевими бюджетами», — переконаний депутат.
Насамкінець він висловив сподівання, що влада діятиме адекватно ситуації, але водночас висловив сумнів, що вона на це здатна. «Найближчим часом ми побачимо голосування. Це будуть антинародні рішення, написані далеко за межами нашої країни», — констатував він.