«Керівники українських громад іноді недостатньо обізнані з можливостями української промисловості щодо випуску комунальної та спецтехніки, — розповідає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.  — Не раз у цьому переконувався під час спілкування з мерами як обласних центрів, так і невеликих містечок Вирішити цю проблему допоможе Каталог українських виробників техніки для громад».

Каталог покликаний надати замовникам інформацію про наявних українських виробників техніки для громад і сприяти збільшенню попиту на товари, вироблені в Україні.

У Каталозі представлено громадський пасажирський транспорт, комунальну та спеціальну техніку, а також навісне обладнання. Ця ініціатива реалізується Федерацією роботодавців України спільно з Міністерством економіки України, Асоціацією міст України та Офісом народного депутата Дмитра Кисилевського в рамках політики «Зроблено в Україні».

«Під час презентації Каталогу прозвучали п’ять головних аргументів для громад на користь пріоритету для українських виробників при публічних закупівлях, — зазначає Дмитро Кисилевський. — Це такі:

- локальна база компонентів дозволяє зекономити кошти на сервісному обслуговуванні. Життєвий цикл техніки українського виробництва завдяки доступності запчастин та спеціалістів є довшим;

- українські виробники більш гнучкі у переговорах щодо технічних характеристик продукції й здатні забезпечити спеціальні потреби кожної окремої громади;

- виконання вимог законодавства про локалізацію позбавить тендерну комісію додаткових перевірок з боку Державної аудиторської служби та інших контролюючих органів;

- замовлення громадою чи державою одного продукту запускає роботу цілого ланцюга компаній по всій Україні;

- українські виробники платять податки в українських громадах. Більше виробництва в Україні — більше коштів отримують місцеві бюджети.

Спеціально від мене шостий аргумент:

- триває війна. До 40 відсотків коштів, витрачених державою на українські товари, повертається у бюджети всіх рівнів. А це додаткове фінансування для ЗСУ».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.