Цей документ сприятиме більшій прозорості в будівництві за бюджетні кошти й дозволить ощадливо використовувати такі гроші тут і зараз.

Про це розповіла народна депутатка, Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, яка є однією з ініціаторок цього документа.

«Наш законопроєкт пропонує зобов’язати усіх замовників будівельних робіт оприлюднювати у Prozorro ціни на будівельні матеріали протягом трьох робочих днів з дати укладання договору з підрядником або внесення відповідних змін в укладені договори», — зазначила парламентарій.

За її словами, такий підхід надзвичайно важливий, оскільки:

1. У 80% випадків замовники будівництва не публікують ціни на будівельні матеріали. 9 з 16 ОДА проігнорували запит народної депутатки щодо найдорожчих закупівель робіт із будівництва фортифікацій. Лише 7% кошторисів від загальної вартості будівельних підрядів на фортифікації у 27 млрд грн наразі вдалося отримати депутатськими запитами.

2. Тільки за 2022-2023 роки повномасштабного вторгнення в Україні витратили на будівельні закупівлі через Prozorro приблизно 520 млрд грн. Для порівняння: на закупівлі зброї за ці два воєнні роки ми використали близько 670 млрд грн.

3. У тих кошторисах, до яких отримали доступ журналісти-розслідувачі, наявні завищення цін на будівельні матеріали на 20-40% від ринкових цін. За даними «Наших грошей», у кошторисі на реконструкцію Дегтярівського шляхопроводу в Києві при загальній сумі 920 млн грн ціна на асфальт була завищена на 20%, а арматуру — на 30-40%.

«На сьогодні ефективно проаналізувати, як витрачаються величезні кошти, неможливо, і це неприйнятно. Очевидно, наш законопроєкт не зможе розв’язати всі проблеми, що існують у сфері будівництва в Україні, однак це перший швидкий крок, який дозволить ощадливо використовувати бюджетні кошти тут і зараз», — підсумувала Анастасія Радіна.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.