Й Експортно-кредитне агентство (ЕКА) вже готове приймати заявки від українських компаній, які хочуть застрахувати свої інвестиції.

«Важливо усвідомлювати, що сам по собі цей факт ще не є повним вирішенням завдання страхування воєнних ризиків, бо ЕКА сьогодні здатне застрахувати невелику кількість проєктів, — повідомляє заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, ініціатор зазначеного Закону.

Щоб цей інструмент запрацював на повну потужність, слід збільшити статутний капітал цієї установи. Сподіваюсь, Уряд зробить для цього необхідні кроки вже незабаром. Джерелом можуть бути кошти Державного бюджету України або міжнародних донорів. За підрахунками ДНД Інституту інформатизації та моделювання економіки, потреба ЕКА для виконання нових функцій становить 300-500 млн дол. Також Агентству потрібно навчитись на практиці перестраховувати ці ризики в міжнародних компаніях.

Максимальна сума інвестицій, яку ЕКА наразі готове страхувати, — 200 мільйонів гривень.

Страховий тариф для прямих інвестицій становитиме 0,49-8,05%, для інвестиційних кредитів — 0,95-4,05%.

Раніше поліс страхування від воєнних ризиків в Україні могли придбати лише іноземні компанії. Їх інвестиції готові страхувати міжнародні агенції MIGA та DFC. Такі страховки в Україні вже залучили ряд інвесторів. Тепер це може робити й ЕКА для українських компаній.

Страхування інвестицій від воєнних ризиків передбачене планом розвитку переробної промисловості. І є елементом проголошеної Президентом України політики «Зроблено в Україні». Її ключовими складовими є розвиток внутрішнього виробництва, залучення інвестицій в реальний сектор і розвиток несировинного експорту.

З більш детальною інформацією можна ознайомитись на сайті Комітету:

https://komprompol.rada.gov. ua/news/main_news/75603. html

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/250223.html

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.