Через рік після руйнування Каховської ГЕС на нараді, яка відбулася  у місті Херсоні, центрі однієї з областей півдня країни, що найбільше постраждала від військового злочину російської федерації, розглядалося питання подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування  Каховської ГЕС.

Слід відзначити, що 12 червня 2023 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування провів виїзне засідання у Херсонській області з розгляду питання щодо вжиття невідкладних заходів та напрацювання відповідних законодавчих ініціатив з метою подолання наслідків надзвичайної ситуації. За результатами засідання були схвалені відповідні рекомендації Комітету.

Зі вступним словом на нараді виступив Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Заступник Голови Комітету Олена Криворучкіна у своєму виступі звернула увагу на проблеми, які виникли після руйнування Каховської ГЕС, але потребують найскорішого вирішення ще й сьогодні. Серед учасників також були народні депутати України — члени Комітету, керівники та представники Міндовкілля, Мінекономіки, МОЗ, ДЕІ, Держводагентства, Держ-продспоживслужби, ДСНС, Херсонської, Запорізької та Миколаївської обласних військових адміністрацій.

Відзначалося, що підрив окупаційними військами 6 червня 2023 року Каховської ГЕС завдав значної шкоди енергетичному, агропромисловому, фінансовому секторам економіки.

Крім того, руйнування дамби Каховської ГЕС спричинило кардинальну зміну гідрологічного режиму поверхневих та підземних водних об’єктів у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях, порушення середовища існування тваринних та рослинних комплексів, непрогнозованих відкладень річкових наносів та змитих матеріалів з поверхні суходолу, негативний вплив на об’єкти та території природно-заповідного фонду.

Зниження рівня Каховського водосховища, затоплення артезіанських свердловин та каналізаційних насосних станцій, знеструмлення джерел їх живлення, забруднення джерел питного водопостачання унеможливили в існуючий на момент підриву ГЕС спосіб забезпечення питною водою мешканців низки населених пунктів у вказаних областях.

Учасники наради поінформували про виконання низки заходів, здійснених для подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування Каховської ГЕС, у тому числі і про стан виконання рекомендацій Комітету, схвалених на минулорічному засіданні Комітету. Також було звернуто увагу на необхідність продовження заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, зокрема щодо відновлення централізованого питного водопостачання в усіх населених пунктах постраждалих областей, забезпечення населення якісною питною водою, здійснення планових протиепізоотичних заходів, проведення робіт із розмінування.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.