Він дасть змогу отримати кошти на відновлення викраденого та знищеного російськими окупантами обладнання у Чорнобильській зоні відчуження.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

«Це не перша така угода, і попередній документ діяв до 2021 року. Однак через російську повномасштабну агресію виникла необхідність знову звернутися до ЄБРР щодо продовження цієї угоди. Коли в Чорнобильську зону й безпосередньо на ЧАЕС зайшли російські окупаційні війська, вони викрали звідти дороговартісне обладнання, частина його була знищена», — зазначив парламентарій.

Він додав, що у 2022-2023 роках тривали перемовини, і минулого року було укладено нову угоду.

«Була сформована Асоціація вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля. Нині на її рахунку є майже 12 мільйонів доларів, тож уже після засідання, яке відбудеться 2 липня в Лондоні, Асоціація матиме можливість розпоряджатися коштами. Завдяки ратифікованій угоді ми можемо відзвітувати перед Асоціацією вкладників, що у нас є всі можливості, щоб розпоряджатися коштами. Відповідно, гроші надійдуть на рахунки держави, і вона зможе переспрямувати їх на закупівлю обладнання для Чорнобильської зони відчуження, для відновлення роботи на ЧАЕС», — пояснив народний депутат.

Він наголосив, що ЄБРР готовий продовжувати дію цієї угоди та розширювати її під усі напрями, необхідні для Чорнобильської зони.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.