Сторони, зокрема, налагодили взаємодію з гуманітарних питань та парламентської дипломатії.

Олена Кондратюк відзначила, що Україна і Туреччина — стратегічні партнери. Туреччина підтримує Україну на дипломатичному рівні, у міжнародних організаціях, у голосуваннях за резолюції Генасамблеї ООН. Більше того, Туреччина виступає співавтором багатьох із них.

«Всі ми також знаємо й цінуємо те, яку важливу роль відіграла Туреччина у морській зерновій ініціативі, звільненні наших військовополонених захисників Маріуполя, у терміновій евакуації дітей-сиріт із Одеси», — підкреслила Віцеспікерка.

Зі свого боку, Посол Мустафа Левент Більген наголосив, що для Туреччини є принциповою та непохитною підтримка суверенітету та територіальної цілісності України.

«Ми дуже вдячні турецькій стороні за економічну та гуманітарну допомогу, яка надається від початку повномасштабного російського вторгнення. Це 180 генераторів для Харкова і Херсона та сотні вантажівок гуманітарної допомоги від органів влади, громад і бізнесу Туреччини. Це десятки переданих карет швидкої допомоги, медобладнання для лікарні в Рівному, участь у відбудові соціальної інфраструктури, зокрема, школи в Гостомелі», — відзначила Олена Кондратюк. Вона додала, що в умовах енергетичної кризи критично важливо, щоби Туреччина продовжила допомагати Україні з генераторами.

Сторони також обговорили підготовку до Берлінської конференції з відновлення України та Саміту миру в Швейцарії.

«Мустафа Левент Більген підтвердив, що турецька сторона візьме активну участь у обох важливих для України міжнародних заходах. Туреччина підтримує українську Формулу миру, особливо пункт два щодо продовольчої безпеки», — повідомила Олена Кондратюк.

Учасники робочої зустрічі також відзначили високий рівень міжпарламентської співпраці між країнами та нещодавній плідний візит Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до Туреччини.

«Обговорили Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною. Уряд направив її до Верховної Ради на затвердження. Упевнена, найближчим часом ми її розглянемо та ратифікуємо», — висловила переконання Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також акцентувала, що від Парламенту України займається питаннями повернення незаконно депортованих українських дітей.

«Дуже розраховуємо, що до процесу визволення українських дітей також долучиться Туреччина. Також просимо посприяти в організації літнього відпочинку та психологічної реабілітації в Туреччині українських дітей із постраждалих від війни регіонів», — наголосила Олена Кондратюк.

Окрім того, вона запропонувала турецькій стороні, як одній із потужних морських держав    НАТО, розглянути можливість організації практики для кадетів із єдиного в Україні Одеського військово-морського ліцею імені віце-адмірала В. Безкоровайного.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.