На черговому засіданні Комітету з питань цифрової трансформації, за ініціативи народного депутата України — члена Комітету Володимира Ар’єва, було розглянуто питання щодо функціонування застосунку Резерв+.

До засідання долучилися представники Міністерства оборони України. У фокусі обговорення — функціонування мобільного застосунку Резерв+, завдяки якому військовозобов’язані можуть оновити свої дані — фактичне місце проживання, номер телефону та e-mail, не здійснюючи безпосередньо візит до ТЦК або ЦНАП.

«Резерв+ працює на підставі законодавства, передбаченого у Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, — зазначила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко. — Це забезпечує законність та відповідність усіх процесів, пов’язаних із його використанням. Наразі через мобільний застосунок уже оновили свої дані майже 1,4 мільйона військовозобов’язаних осіб, через ЦНАП — приблизно 130 тисяч осіб, а безпосередньо до ТЦК звернулися понад 106 тисяч осіб».

За словами заступниці міністра, застосунок створено за фінансової підтримки благодійного фонду.

Застосунок відповідає вимогам комплексної системи захисту інформації та має відповідний сертифікат, є власністю Міністерства оборони України. Дані в застосунку Резерв+ не зберігаються, а передаються зашифрованими каналами з та до реєстру Оберіг, що суттєво зменшує ризики витоку. За словами Олега Берестового, т. в. о. начальника управління інформаційних технологій Міністерства оборони України, проведена перевірка підтвердила, що поширювана інформація про витік даних є неправдивою.

Народні депутати України — члени Комітету закцентували увагу на тих громадянах, які наразі перебувають за кордоном, і важливості безпроблемного використання ними застосунку. «Для українців, які перебувають за кордоном, додаток надає можливість віддаленого оновлення даних без необхідності приїзду в Україну, — зазначила Катерина Черногоренко. — Авторизація у застосунку відбувається через BankID. За кордоном оновити дані можливо після відкриття дистанційно рахунку в банку. Найбільш популярними серед наших громадян за кордоном, які вже оновили дані, є Монобанк та Приватбанк. Після банківської ідентифікації громадяни України можуть оновити свої дані через Резерв+.

У ході обговорення було надано відповіді на запитання щодо поліпшення функціоналу застосунку. Представники Мін-оборони повідомили, що в застосунку запровадять новий функціонал, що дозволить користувачам повідомляти про помилки, які надалі виправлятимуться автоматично без візиту до ТЦК. Це допоможе вирішити частину проблем, пов’язаних з некоректними даними в реєстрі. Окрім цього, наразі розробляється функціонал з QR-кодом, завдяки якому користувачі зможуть додатково підтвердити факт оновлення даних, що запобігатиме можливості штрафування через відсутність доказів.

Вдячні команді Міністерства оборони України за участь в обговоренні питання функціонування застосунку Резерв+ та надані фахові відповіді.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.