Учора Президент України Петро Порошенко провів прес-конференцію, присвячену підсумкам року, що минає

Зруйновано глобальну систему безпеки

У вступному слові Петро Порошенко назвав рік, що минає, карколомним, найскладнішим за останніх 70 років після 1945 року, найскладнішим для України, Європи та світу загалом. Глава держави відзначив, що світ став менш безпечним, менш передбачуваним, було зруйновано глобальну систему безпеки. «Однак світ не став біполярним, він залишається цивілізованим, і весь світ продемонстрував свою єдність з Україною, що дає великі підстави до оптимізму», — сказав Президент.

Серед позитивів року, що минає, Петро Порошенко назвав проведення демократичних президентських виборів, запуск підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, започаткування заходів зі зміцнення обороноздатності держави. «За декілька місяців Україна створила одну з найбоєздатніших армій на континенті, і вже  нині до насприїжджають вивчати наш досвід, наші технології боротьби з гібридною війною, — сказав Президент. — Нам вдалося мобілізувати нечувану міжнародну підтримку України».

Серед досягнень нинішнього року Президент також назвав те, що в парламенті вже немає «п’ятої колони» — комуністів та Партії регіонів, натомість є проєвропейська проукраїнська коаліція.

На наступний рік Президент окреслив головні завдання: проведення реформ, створення умов для економічного зростання, стабілізація економіки, рішучі кроки в забезпеченні верховенства права, судова реформа, ефективна боротьба з корупцією, досягнення наступного року безвізового режиму з країнами ЄС, трансформація високого авторитету, який сьогодні має Україна, в іноземні інвестиції.

«Ключове, що нам треба зберегти, — це єдність і відповідальність», — підкреслив П. Порошенко

Мінські домовленості

Президент вважає можливим реалізацію свого мирного плану з урегулювання військового конфлікту на Донбасі через мінські домовленості, серед яких — режим припинення вогню, негайне звільнення всіх заручників.

Ключовою умовою Мінського протоколу Президент назвав перекриття кордонів України і виведення з території України російських військ.

Петро Порошенко повідомив, що 15 січня в Астані відбудеться зустріч у нормандському форматі щодо реалізації мирного плану Президента України. У цій зустрічі візьмуть участь канцлер Німеччини Ангела Меркель, Президент Росії Володимир Путін, Президент Франції Франсуа Олланд і Президент України Петро Порошенко. Проекти рішень готуватимуть міністри закордонних справ.

Але водночас глава держави наголосив, що ця зустріч не буде протиставленням мінським домовленостям. 

Що зупинить паніку

Президент назвав відповідальним голосування депутатів за Держбюджет-2015. Він назвав «сміливим кроком» різке зменшення єдиного соціального внеску, що створить умови для детінізації зарплат і може привести до їх зростання. Водночас Порошенко висловив думку, що курс гривні до долара 17—19 не відображає реального стану економіки та співвідношення національної валюти. «Головна складова — це паніка, яка може зупинитися після підписання угоди з МВФ», — вважає Президент.

Скасування позаблокового статусу

Просто під час прес-конференції Президент підписав закон, схвалений парламентом, про скасування позаблокового статусу України.

Відповідаючи на запитання, чи планує Президент у 2015-му провести референдум щодо вступу в НАТО, Порошенко наголосив, що наступного року він планує реформувати країну в такий спосіб, щоб вона відповідала стандартам ЄС та НАТО. 

Коли настане мир

На це запитання глава держави відповів, що мир — це дуже довготривалий процес. Війну дуже легко розпочати, але дуже важко зупинити. Ключова політична позиція задля досягнення миру, вважає Президент, — проведення повноцінних місцевих виборів під наглядом міжнародних спостерігачів, виконання пункту 9 Мінського протоколу.

«Можна говорити про те, що після місцевих виборів розпочнеться процес мирного врегулювання», — сказав П. Порошенко.

Про військовий стан

У Президента, за його словами, є два плани — мирний і військовий. «Воєнний стан буде оголошено, якщо будуть військові дії. Є виключно політичне рішення конфлікту на Донбасі», — заявив Петро Порошенко.

До того ж глава держави зазначив, що воєнний стан може бути введено негайно його указом, рішення РНБО буде передано до Верховної Ради, якщо відбудуться перші наступальні операції на лінії зіткнення. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ЦИТАТА

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

«Жодних компромісів у питаннях суверенності та територіальної цілісності бути не може. Україна не продається».