Про це заявила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк на своїй сторінці у фейсбуці.

«Головний висновок учорашніх виборів — центристи зберігають лідерство. Дуже рада вітати Європейську народну партію, яка перемогла на виборах. До ЄНП, до речі, входять дві українські парламентські партії — «Батьківщина» та «Європейська солідарність». ЄНП завжди тримала проукраїнську позицію, тому сподіваюся, що Європарламент продовжить таку саму лінію», — зазначила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка розповіла, що соціал-демократи посіли друге місце. Ліберали з Renew Europe — третє, хоча «просіли» за кількістю мандатів. На жаль, погіршили свій результат «Зелені».

«Країни Східної Європи показали більш-менш прогнозовані результати. А ось класичні європейські країни продемонстрували яскраву тенденцію на праві й ультраправі партії», — заявила Олена Кондратюк.

Мається на увазі, що ультраправа проросійська «Партія Свободи» на першому місці в Австрії. Правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» — на другому місці, і її результат кращий за владну партію Федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца. У Франції перше місце посіла ультраправа партія «Національне об'єднання» проросійської Марін Ле Пен. 

«Мені імпонує свіжа заява Урсули фон дер Ляєн, чинної голови Єврокомісії з Європейської Народної Партії. Вона заявила, що результат ультраправих означає велику відповідальність для центристів: саме вони мають об’єднатися заради стабільної, сильної та ефективної Європи. Вірю у те, що центристські політичні сили впораються із цим завданням і створять широку коаліцію», — підкреслила Заступниця Голови Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

У Європейському Союзі з 6 по 9 червня відбувалися вибори до Європарламенту. Це подія, яка не тільки оновить склад самого Європарламенту, а й вплине на склад інших важливих органів ЄС, зокрема Європейську комісію, а також голів Європейської ради та зовнішньополітичної служби ЄС.

Результати виборів у Європарламенті стануть визначальним фактором для утворення нового складу Європейської комісії. Кандидатура нового Президента Єврокомісії буде затверджена Єврорадою, а члени самої ЄК — єврокомісари — будуть обрані відповідно до рішень нового парламенту.

У свою чергу, роль правих та навіть ультраправих сил в органах ЄС після цих виборів збільшиться. Зростання популярності цих сил по всьому ЄС вплине на склад та напрями діяльності європейських інституцій.

Щодо фракцій у Європарламенті, останнім часом ключову роль відігравали Європейська народна партія (EPP), Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D) та «Оновити Європу» (RE). Разом вони формували більшість у парламенті та визначали основні напрями розвитку ЄС.

У фракції Європейської народної партії, що є найбільшою в Європарламенті, брали участь представники різних країн ЄС. До цієї фракції належить прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, а також керівники держав Хорватії, Латвії, Литви та Швеції.

У фракції Прогресивного альянсу соціалістів і демократів були представлені політики з різних країн, зокрема канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес та інші.

Ліберальна фракція «Оновити Європу» також має своїх представників з країн—членів ЄС. Тут можна відзначити голову Євроради Шарля Мішеля, президента Франції Емманюеля Макрона, прем’єр-міністрів Нідерландів, Естонії та інших країн.

Ці фракції не лише визначають курс розвитку ЄС, а й впливають на формування політики щодо окремих країн-членів, включно з Україною та росією. Вони також мають важливе значення для внутрішньополітичних процесів у країнах ЄС та їхніх відносин з іншими державами.